Τη νέα διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου συνάντησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Η συνεχιζόμενη επιτυχία των ελληνικών ταινιών στο εξωτερικό μας εμπνέει να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Με το ανανεωμένο Διοικητικό Συμβούλιό του ξεκινά μια νέα πορεία στην οποία προσδοκάμε να βαδίσουν μαζί νέοι και παλιοί δημιουργοί», είπε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού  κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος υποδεχόμενος σήμερα στο υπουργείο τη διοίκηση του ΕΚΚ.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα θετικά νέα, αλλά και δρομολογήθηκαν λύσεις για τις εκκρεμότητες γύρω από την εθνική μας κινηματογραφία. 

«Τιμώ την ικανότητα του νέου προέδρου να δημιουργεί συνθέσεις και δημιουργικές ισορροπίες», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος δίνοντας το λόγο στον κ. Τώνη Λυκουρέση, ο οποίος μίλησε για «μια νέα αρχή, όχι με την έννοια της ανατροπής, αλλά της τόνωσης του έργου του ΕΚΚ» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη της ροής χρηματοδότησης από το ΥΠΠΟΑ όσον αφορά στον προϋπολογισμό, στην ανάγκη της υλοποίησης της επιστροφής φόρου και της τήρησης του νόμου για την απόδοση του 1,5% από τα έσοδα των καναλιών προς την κινηματογραφική κοινότητα και το ΕΚΚ.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο γενικός διευθυντής του Κέντρου κ. Γρηγόρης Καραντινάκης, ο οποίος συνόψισε τα προβλήματα της αύξησης της ψηφιακής πειρατείας, της μείωσης της επιχορήγησης και της επιστροφής φόρου, αλλά και του αυξημένου ΦΠΑ των κινηματογραφικών εισιτηρίων έναντι των θεατρικών όσον αφορά στη διανομή. «Το Κέντρο θα ξεκινήσει τη νομική διαδικασία που απαιτείται για την απόδοση του 1,5%», πρόσθεσε, τονίζοντας, όμως, ότι «υπάρχουν και καλά νέα: Παρά τις δυσκολίες, το Κέντρο συμμετέχει δυναμικά στην παραγωγή. Πραγματοποιούμε επιπλέον πρόγραμμα για την κινηματογραφική παιδεία στη μέση εκπαίδευση με προβολές και ομιλίες, ενώ οι διεθνείς διακρίσεις συνεχίζονται. Μόλις σήμερα, οι νέες ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου και του Πανίκου Χρυσάνθου, που ετοιμάζει μια ελληνοκυπριακή παραγωγή, αποφασίστηκε να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα του Eurimages με 460 και 180 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα».

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε κάθε ταλαντούχο κινηματογραφιστή, για να βελτιώσουμε τους όρους παραγωγής και διανομής», απάντησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. «Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση της πειρατείας», επισήμανε. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία». Και αφού ευχαρίστησε ειδικά τον κ. Κάμρε και την κα Ζιλαντό, που βοηθούν με τη διεθνή πείρα τους τον ελληνικό κινηματογράφο, ζήτησε από τη διοίκηση του ΕΚΚ ένα υπόμνημα για τα θέματα εκείνα που άπτονται της αρμοδιότητας άλλων υπουργείων, με τα οποία το ΥΠΠΟΑ προτίθεται να συνεργαστεί για την επίλυσή τους.  

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την πρόθεσή του, στο άμεσο μέλλον, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της διοίκησης του ΕΚΚ, να προσκληθούν οι νέοι δημιουργοί που διακρίνονται αυτή την περίοδο σε ξένες διοργανώσεις, για να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και νέων προτάσεων για τα θέματα του ελληνικού κινηματογράφου, μεταξύ διοίκησης ΕΚΚ, νέων δημιουργών και υπουργού.