Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Μπορεί τα προαπαιτούμενα του... Σεπτεμβρίου να μην έχουν ακόμη εκπληρωθεί, ειδικά στο σκέλος της κινητικότητας, καθώς αναζητούνται οι διαθέσιμοι του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου από τα ΑΕΙ, ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί θα βρεθούν σήμερα στο Μαξίμου αναζητώντας λύσεις όχι μόνον για τη δόση του 1 δισ ευρώ αλλά και για το επόμενο κύμα διαθεσιμότητας και απολύσεων του Δεκεμβρίου.

Η Αθήνα έχει αναλάβει τη δέσμευση να θέσει άλλους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους σε καθεστώς κινητικότητας και, κυρίως, να απολύσει επιπλέον 2.000 (οι πρώτοι 2.000 ήταν αυτοί της ΕΡΤ) μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ζητήσει παράταση της σχετικής προθεσμίας μέχρι το Φεβρουάριο, πιθανολογείται ότι η τρόικα θα απαντήσει θετικά ωστόσο αυτό δεν έχει, ακόμη, συμβεί επισήμως. Ο χρόνος, όμως, δεν είναι το μόνο που ανησυχεί την κυβέρνηση.

Στον άξονα της διαθεσιμότητας, στο στόχαστρο θα τεθούν δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα κληθούν να μεταταγούν σε γειτονικούς δήμους, το διοικητικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό των ιατρείων των ασφαλιστικών ταμείων που θα υπαχθούν στην πρωτοβάθμια φροντίδα του ΕΣΥ ενώ ξεσκόνισμα θα υπάρξει σε πλήθος ΝΠΙΔ που εξακολουθούν να λειτουργούν, κάποια ακόμη και χωρίς αντικείμενο.

Πικρό ποτήρι, που δεν θέλει να πιει σε αυτή τη συγκυρία η κυβέρνηση, αποτελούν οι απολύσεις. Η Αθήνα έχει ζητήσει στο στόχο να περιληφθεί και όσο προσωπικό αποχωρήσει από την ΕΛΒΟ, τη ΛΑΡΚΟ και τα ΕΑΣ, που τελούν σε καθεστώς εξυγίανσης. Ζητά ακόμη να μετρηθούν ως απολύσεις και οι απομακρύνσεις συμβασιούχων που παρέμεναν στο Δημόσιο κάνοντας χρήση δικαστικών εντολών και ασφαλιστικών μέτρων.

Ωστόσο και για τα δύο ζητήματα η τρόικα κρατά επιφυλακτική στάση, καθώς οι μεν ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ βρίσκονται ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ και, συνεπώς, κανονικά δεν μπορούν να μετρηθούν στις απολύσεις, οι δε συμβασιούχοι δεν θα έπρεπε να είναι καν στο Δημόσιο, καθώς παραμένουν καταχρηστικά.

Εφόσον η τρόικα αποδεχθεί τις δύο αυτές δεξαμενές απολύσεων, τότε η προσπάθεια της κυβέρνησης απλοποιείται. Σε διαφορετική περίπτωση, ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει πολλές... μικρές ΕΡΤ για να πιάσει τους στόχους...