Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλος

Το ευρωπαϊκό της χαρτί ετοιμάζεται να παίξει η κυβέρνηση, καθώς οι πιέσεις των πιστωτών αυξάνονται και τα νέα μέτρα είναι προ των πυλών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται για την πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο και φέρεται αποφασισμένος να μιλήσει με τα πρόσωπα κλειδιά, ώστε να τους εκθέσει την πραγματική κατάσταση στη χώρα.

Επιδίωξή του πρωθυπουργού είναι να μεταδοθεί σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο το μήνυμα ότι η Ελλάδα για να υπερβεί την κρίση, έπειτα από τον Γολγοθά που έχει ανεβεί, χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα, κοινωνική ειρήνη και αποδραματοποίηση του μνημονίου.

Παράλληλα θα ξεκαθαρίσει τη μονότονη επωδό, ότι δεν μπορεί να ψηφιστούν νέα μέτρα, τα οποία δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

Οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές και ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο για να καθοριστεί μια νέα διαπραγματευτική τακτική έναντι της τρόικας.

Επίσης, η κυβέρνηση κρίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να απευθυνθεί στην κοινωνία με άλλον λόγο και κυρίως να είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην αντιπροεδρία αναγνωρίζουν ότι η παραμικρή στραβοτιμονιά σε αυτή τη φάση μπορεί να προκαλέσει απροσδιόριστες εξελίξεις, ενώ ήδη διαβρώνεται η κοινωνική βάση της κυβέρνησης.

«Μη μας πιέζετε να πάρουμε άλλα μέτρα. Δεν αντέχουμε! Όλα κρέμονται από μια κλωστή. Έτσι όπως κινείστε, καλύτερα να δώσετε τα κλειδιά στον Τσίπρα» είναι το μήνυμα που θα μεταδώσει ο Πρωθυπουργός.

Οι ώρες είναι κρίσιμες και οι στιγμές ιστορικές. Η θολότητα και το κλίμα αβεβαιότητας δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες για την Αθήνα και όλα είναι ανοικτά!