Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Τι άλλαξε και ο μέχρι πριν από δύο χρόνια «τρομοκράτης της Ευρώπης» όπως αποκαλούσαν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες, κυρίως οι γερμανικές, τον Α. Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προαλείφεται να είναι ο κοινός υποψήφιος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) για την προεδρία της Κομισιόν;

Αν και απόφαση δεν έχει ακόμα παρθεί αφού η συνεδρίαση του ΚΕΑ είναι προγραμματισμένη για το Δεκέμβριο, εν τούτοις η συνεδρίαση της εκτελεστικής του επιτροπής που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στη Μαδρίτη, ενδεχομένως να βγάλει «λευκό καπνό» για την υιοθέτηση σε πρώτη φάση της υποψηφιότητας του Α.Τσίπρα.

Ας επιστρέψουμε στο αρχικό ερώτημα και ας δούμε το τι άλλαξε απο το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν μέχρι σήμερα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πλέον αναγνωρίζεται ως ισότιμος συνομιλητής των ευρωπαίων «εταίρων» και δεν αποτελεί τον «άγνωστο Χ» για τους μάλλον καχύποπτους ευρωπαίους, των οποίων η Καλβινιστική καχυποψία είναι παροιμιώδης.

Οι αλλεπάλληλες συναντήσεις του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε Βρυξέλλες, Στρασβούργο και Βερολίνο έπεισαν και τους πλέον «συντηρητικούς» οτι απέναντί τους έχουν τον εν δυνάμει πρωθυπουργό της Ελλάδας και όχι κάποιον ο οποίος απλώς έτυχε να ηγείται της αντιπολίτευσης. Τα σχόλια που ακολουθούσαν το τέλος των συναντήσεών του με τους ευρωπαίους εταίρους απείχαν «παρασάγγας» απο εκείναι που είχαν συνηθίσει οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ευτυχώς, έχουμε χρόνο να επανακαθορίσουμε τη στάση μας απέναντί του και απέναντι στο κόμμα σας» είπαν υψηλόβαθμα στελέχη των Βρυξελλών στους συνεργάτες του προέδρου, αφήνοντάς τους εμβρόντητους σε ένα απο τα  τελευταία του ταξίδια.

Η αποδοχή του απο τον Χ. Σβόμποντα, επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών στο ευρωκοινοβούλιο, η συνάντησή του με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Κ.Ασμουνσεν, τα διθυραμβικά σχόλια με τα οποία τον υποδέχονται Γάλλοι, Γερμανοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι «σύντροφοί» του, η αποδοχή του απο την Ιταλική αριστερά δημιουργούν πλέον τη βεβαιότητα ότι «ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ένα απο τα ευρωπαϊκά πρόσωπα που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη» όπως ισχυρίζεται η γαλλική «Λιμπερασιόν».

Και αυτό γιατί όσοι παρακολουθούν τα της Ευρώπης εκτιμούν ότι ο Α. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι ότι πιο συγκροτημένο πολιτικά και κινηματικό κόμμα έχει εμφανιστεί την τελευταία δεκαπενταετία.

Ο ευρωπαίκός προσανατολισμός, η κινηματική λογική, οι θέσεις του για την οικονομία, κυρίως η αντίληψή του για τη συμμαχία του Νότου απέναντι στο Βορρά, ηχούν ιδιαίτερα ελκυστικά στα αυτιά της ευρωπαϊκής αριστεράς, ακόμα και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας.

Εξάλλου αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιτύχει την πρωτιά στις εκλογές και γίνει κυβέρνηση θα είναι μεγάλη επιτυχία της ευρωπαϊκής αριστεράς και μπορεί να λειτουργήσει ως ντόμινο εξελίξεων υποχρεώνοντας ενδεχομένως σε αναδίπλωση τη «φιλελεύθερη ευρωπαϊκή λαίλαπα».

Μια πιθανή υποψηφιότητα του Α. Τσίπρα αυτομάτως έχει αντίκτυπο και στην Ελλάδα. Στην εσωτερική πολιτική σκηνή «τινάζει στον αέρα» την κυβερνητική προπαγάνδα της «θεωρίας των δύο άκρων και του λαϊκισμού» και αναδεικνύει την Ελλάδα πλέον ως ισότιμο παίκτη της Ευρώπης.

Όπως επίσης δημιουργεί κλίμα νίκης στην περίπτωση εθνικών εκλογών αφού δύσκολα ο Α. Σαμαράς θα πείσει ότι απέναντί του έχει ένα «αντιευρωπαίο πολιτικό».