Ρεπορτάζ: Πάνος Ρασσιάς - Αγγελική Κιλιντζόγλου 

Μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την λαχαναγορά του Ρέντη όπου και εγκαινίασε την πρώτη «Αγορά του Καταναλωτή» όπου οι πολίτες θα μπορούν να αγοράζουν πλέον ποιοτικά προϊόντα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές από 30-40% σε σχέση με τα καταστήματα.

«Οι πολίτες των γύρω περιοχών που θα επισκεφθούν την λαχαναγορά θα δουν το πραγματικό κοινωνικό κράτος το οποίο δεν χτίζεται με λαϊκισμούς και παρακομματικούς μηχανισμούς αλλά το κοινωνικό κράτος θα πρέπει να δημιουργηθεί για να έχει ο πολίτης καλύτερες υπηρεσίες και φθηνότερα ποιοτικά προϊόντα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Πριν από 16 μήνες είχαμε την υποχρέωση να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια, τώρα το κάνουμε» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και ανακοίνωσε ότι ανάλογη αγορά θα δημιουργηθεί άμεσα και στη Θεσσαλονίκη.

«Αναγνωρίζω την αγωνία του κάθε πολίτη και της κάθε οικογένειας ξεχωριστά και ξέρω ότι ακόμα παρά τις προσπάθειες το ελληνικό δημόσιο δεν βρίσκεται εκεί που πρέπει. Όμως βήμα-βήμα θα πηγαίνουμε κάθε μέρα και καλύτερα», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Πρώτο μέλημα μας είναι η κοινωνική συνοχή και για να έχεις κοινωνική συνοχή θα πρέπει να έχεις ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «μόνο με το τρίπτυχο κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και ανάπτυξη μπορούμε να πετύχουμε. Βοηθάμε την ελληνική οικογένεια που δοκιμάζεται και τους βοηθάμε, όχι με δανεικά αλλά με νοικοκύρεμα του δημοσίου και του κράτους και κατανομή του πλεονάσματος».

Η νέα αγορά θα λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα από τις 8 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα για όλους ανεξαρτήτως τους καταναλωτές, οι οποίοι θα αγοράζουν τα προϊόντα - φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια- σε τιμές χονδρικής που μέχρι τώρα ίσχυαν μόνο για τους εμπόρους.

Με την αλλαγή διαχείρισης της αγοράς ώστε να λειτουργεί ανταποδοτικά προς το κράτος, το δημόσιο θα έχει έσοδα περί τα 8 εκατ. ευρώ. Μαλιστα κατά τα σημερινά εγκαίνια ο πρόεδρος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) παρέδωσε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα επιταγή με το ποσό των 861.000 ευρώ ως μέρος της δόσης των πρώτων 4 εκατ. ευρώ που θα αποδώσει φέτος ως κέρδη στο ελληνικό δημόσιο η Λαχαναγορά του Ρέντη.