Στον αντίποδα του σημερινού δημοσιεύματος του newpost σχετικά με την υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, βρίσκονται οι αναλύσεις ευρωπαίων πολιτικών παρατηρητών.

Συγκεκριμένα η ανάλυσή τους εστιάζεται στο γεγονός πως το κόμμα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, GUE, που αναμένεται να προτείνει τον κ. Τσίπρα για υποψήφιο πρόεδρό του και απαρτίζεται από κομμουνιστικά και ακροαριστερά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, εκπροσωπείται σήμερα στην Ευρωβουλή, από 34 Ευρωβουλευτές σε σύνολο 736 (4,62%).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση του ΚΚΕ, που συμμετέχει στο εν λόγω κόμμα, και η στήριξη ή μη της υποψηφιότητας Τσίπρα. Η στάση του ΚΚΕ, θεωρείται από πολλούς Ευρωπαίους κρίσιμη ως προς την «ενότητα» του κόμματος GUE στις επερχόμενες εκλογές.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους αναλυτές, η υποψηφιότητα Τσίπρα ως προέδρου των ευρωσκεπτικιστών – κομμουνιστών της Ε.Ε., είναι βέβαιο ότι θα αμφισβητήσει τα όποια «ηγετικά» χαρακτηριστικά, με τα οποία ο ίδιος προσπάθησε να «φιλοτεχνήσει» το προφίλ του.

Και αυτό γιατί πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι τα κόμματα που απαρτίζουν το GUE, δεν θα συγκεντρώσουν «πανευρωπαϊκά» ποσοστά μεγαλύτερα του 5-7% ακυρώνοντας την όποια «δυναμική» είχε δημιουργήσει στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας.

Επίσης οι ίδιοι θεωρούν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον κ. Τσίπρα να ισορροπήσει ανάμεσα στη μαοϊκή θεώρηση, το πολιτικό εξτρεμισμό και τον Ευρωσκεπτικισμό των κομμάτων που απαρτίζουν το Gue, και την φιλοευρωπαϊκή ρητορική που «εσχάτως» χρησιμοποιεί εντός ελληνικών συνόρων ο κ. Τσίπρας.

Τέλος ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται από πολλούς Ευρωπαίους αναλυτές η παρουσία του κ. Τσίπρα στα debate, όπου θα κληθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε θέσεις που «αποκηρύσσει» εντός των ελληνικών συνόρων (όπως του ΚΚΕ) και ρεαλιστικότερες προσεγγίσεις, όπως αυτές που πλέον φαίνεται να υιοθετεί.

Σημειώνεται πως το GUE (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά-Βόρεια Πράσινη Αριστερά) αναπροσδιορίζεται ως σοσιαλιστική και κομμουνιστική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και αποτελείται από δύο υποομάδες:

την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (EUL - βασικός πυρήνας κομμάτων- μελών  του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και μερικά ανεξάρτητα αριστερά κόμματα) και τη Βόρεια Πράσινη Αριστερά (NGL - αντιευρωπαϊκά - Σκανδιναβικά κόμματα).

Αποτελείται από τα παρακάτω κόμματα:

 

Στο GUE (ευρωκοινοβούλιο) μετέχουν:

ΣΥΡΙΖΑ

-Το ΚΚΕ, με κεντρική θέση την έξοδο από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

-το ΑΚΕΛ,  το κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου, που κατά τους περισσότερους διεθνείς αναλυτές ευθύνεται για την οικονομική κρίση της Κύπρου. Το ΑΚΕΛ, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πολιτική περιδίνηση, λόγω των κατηγοριών για «σκάνδαλα» που εκτοξεύονται από την Κυπριακή δικαιοσύνη κατά του τ. προέδρου της Κύπρου Δ.Χριστόφια.

-το Bloco de Esquerdaτης Πορτογαλίας, Το κόμμα γεννήθηκε το 2000 από τις πολιτικές κινήσεις: τη Δημοκρατική Ένωση Λαϊκού Κόμματος ( μαρξιστικό ), το Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (τροτσκιστικό) και Πολιτική XXI.

-το Die Linke της Γερμανίας, που σημείωσε μεγάλη υποχώρηση στα ποσοστά του στις τελευταίες Γερμανικές εκλογές (έλαβε 8,6 % από 11,9% στις εκλογές του 2009). Αντλεί τη δύναμή του από την τ. Ανατολική Γερμανία, αφού είναι το διάδοχο κόμμα  Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας (SED), που κυβέρνησε την Ανατολική Γερμανία μέχρι το 1989. Το Die Linke έχει ζητήσει στο παρελθόν την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, ενώ δεν αποδέχεται τη «στρατηγική» του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το λεγόμενο «κατοχικό δάνειο».

Στο παρελθόν τρεις βουλευτές του κόμματος είχαν κατηγορηθεί από την Επιτροπή Προστασίας του Συντάγματος για συμμετοχή σε «εξτρεμιστικές Οργανώσεις», ενώ ορισμένες «φράξιες» στο εσωτερικό του βρίσκονται εν μέρει υπό παρακολούθηση από τις Γερμανικές Ομοσπονδιακές Αρχές (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την προστασία του Συντάγματος) και ορισμένα κράτη.

-FOLKEBEVÆGELSEN MOD EU της Δανίας που έχει ως αποκλειστικό στόχο την έξοδο της Δανίας από την Ε.Ε. 

-Front de gauche που απαρτίζεται κυρίως από το κομμουνιστικό κόμμα της Γαλλίας και την αντικαπιταλιστική Αριστερά.

-HC (SPL), το σοσιαλιστικό κόμμα της Λετονίας.

-Hrvatski laburisti - stranka rada της Κροατίας. Το κροατικό Εργατικό κόμμα, ένα λαϊκιστικό κόμμα που έλαβε 5,1% και διοικείται από έναν πρώην συνδικαλιστή.

-Izquierda Unida, το αριστερό κόμμα της Ισπανίας, με κύρια συνιστώσα του το κομμουνιστικό κόμμα της Ισπανίας και ποσοστό 6,9% στις τελευταίες εθνικές εκλογές της Ισπανίας.
 
-Komunistická strana Čech a Moravy, το κομμουνιστικό κόμμα Βοημίας και Μοραβίας (Τσεχία). Στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για εξτρεμισμό και η νεολαία του κόμματος είχε τεθεί εκτός νόμου από το 2006 μέχρι το 2010.
 
-Onafhankelijke partij, της Ολλανδίας, ανεξάρτητο αριστερό κόμμα της Ολλανδίας με πολύ περιορισμένη εκλογική επιρροή.

-Partido Comunista Português, το κομμουνιστικό κόμμα της Πορτογαλίας με ιδεολογία μαρξιστική-λενινιστική, θεωρείται ακροαριστερό και ευρωσκεπτικιστικό.

-Sinn Féin, της Ιρλανδίας. Στην Κάτω Βουλή της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (Dáil Éireann) είναι σήμερα το μικρότερο κόμμα, κατέχοντας 4 από τις 166 έδρες, ενώ κατέχει και μια έδρα στην Ανω Βουλή (Seanad Éireann). 

-Sossialist party, το τροτσκιστικό μαρξιστικό ακροαριστερό κόμμα της Β. Ιρλανδίας. Με βασικές πολιτικές τη λήψη της οικονομικής δύναμης από τα χέρια των τραπεζιτών, των κερδοσκόποι και των βιομηχάνων.  

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα περιγράφει ιδεολογικές επιρροές του σε αυτούς τους όρους: «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Επιτροπή για μια Εργατική Διεθνή (CWI), βασίζεται σε αυτές τις ιδέες του Τρότσκι, καθώς και εκείνες του Καρλ Μαρξ, Φρίντριχ Ένγκελς, Λένιν και τους συναδέλφους τους ηγέτες της η Ρωσική Επανάσταση».

-Socialistische Partij, το σοσιαλιστικό κόμμα της Ολλανδίας. Το κόμμα έχει ρίζες στον μαοϊσμό και τον κομμουνισμό, ενώ τα τελευταία χρόνια μετακινήθηκε σε μια θέση που η ίδια ονομάζει «σοσιαλδημοκρατική αριστερά». 

Στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές του 2012 , το SP σε πολλά γνωστά, διεθνή  μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίστηκε ως άκρα αριστερά.

-Vänsterpartiet, το αριστερό κόμμα της Σουηδίας που αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας στο Euro, είναι ακραία ευρωσκεπτικιστικό, και στις τελευταίες εκλογές σημείωσε πτώση λαμβάνοντας 5,6%.