Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Αμετακίνητη στις θέσεις της απέναντι στην τρόικα στέκεται η κυβέρνηση σε ότι αφορά την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εξετάστηκαν οι προτάσεις που έχουν τεθεί στην τρόικα σε ό,τι αφορά την πορεία του προγράμματος κινητικότητας στο δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση υιοθετεί τις εν λόγω προτάσεις και φαίνεται διατεθειμένη να δώσει μεγάλη πολιτική μάχη για να μην υπάρξουν και νέες απολύσεις πέραν των προβλεπόμενων. Στην σύσκεψη συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος αποχώρησε χωρίς να προχωρήσει σε δηλώσεις.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί απόψεις που δείχνουν να υποτιμούν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και την βελτίωση των οικονομικών δεικτών και των επενδύσεων. Η διαπραγμάτευση ειναι δύσκολη αλλά συνεχίζεται όπως συνεχίζεται και η δουλειά μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη συζητήθηκαν τρία σημαντικά θέματα σε ότι αφορά την κινητικότητα. Συγκεκριμένα, έγινε μια καταρχήν συζήτηση σχετικά με την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος κινητικότητας που αφορά στους διοικητικούς υπαλλήλους  στα ΑΕΙ. Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισαν ότι το θέμα αυτό θα κλείσει με τον α΄ ή β΄ τρόπο ωστόσο έγινε ξεκάθαρο ότι η μή απογραφή σημαίνει πειθαρχικές επιπτώσεις στους διοικητικούς υπαλλήλους, όπως και ορίζει ο νόμος. Η τελική ημερομηνία για την απογραφή λήγει στις 28 Οκτωβρίου, ενώ το ΑΣΕΠ θα χρειαστεί μία με δύο ημέρες για να ετοιμάσει τους καταλόγους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου η απογραφή θα έχει ολοκληρωθεί.

Επίσης, στη σύσκεψη εξετάστηκε το ζήτημα του δεύτερου κύματος κινητικότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες το κύμα αυτό, αφορά σε μεγάλες μεταρρυθμιστικές δράσεις του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή οι δεξαμένες απ΄όπου θα συμπληρωθεί ο αριθμός θα είναι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας και ΟΤΑ. 

Μάλιστα για τους ΟΤΑ η ΚΕΔΕ έχει προτείνει να υπάρξει εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα. Όσον αφορά στο αίτημα για παράταση του διμήνου που έχει υποβάλλει στην τρόικα ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς το παρόν δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση. Όπως εκτίμησε ο παράγοντας του υπουργείου, υπάρχει έντονη αισιοδοξία για την θετική απάντηση της τρόικας.

Τέλος, στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε μια πρωτη συζήτηση για τις υπόλοιπες 1.400 απολύσεις που εκρεμμούν μέχρι το τέλος του 2013 για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 4.000 δημοσίων υπαλλήλων- δεδομένου ότι οι 2.600 προέρχονται από την ΕΡΤ-. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη σύσκεψη αποφασίστηκε πως αν τελικά υπάρξουν απολύσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες θα προσμετρηθούν στις 4.000 όπως επίσης θα συμβεί και εάν βγει απόφαση από τη ελληνική δικαιοσύνη για αποχώρηση των 4.000- 6.000 συμβασιούχων που είναι με προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα. 

Παράλληλα συνεχίζεται και η διαδικασία απόλυσης των πειθαρχικά ελεγχόμενων υπαλλήλων. Μέχρι και σήμερα έχουν απολυθεί 226 υπάλληλοι και υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα αποχωρήσουν άλλοι 300 περίπου προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 500-550 υπαλλήλων.