«Ο Μεταναστευτικός Κώδικας που έθεσε για διαβούλευση η κυβέρνηση, δεν αντιμετωπίζει τα οξυμένα προβλήματα των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, ο Κώδικας «ενσωματώνει και κωδικοποιεί όλους τους αντιμεταναστευτικούς νόμους που έχουν κατά καιρούς ψηφιστεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ και προσαρμόζει ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες εισόδου εποχιακών μεταναστών εργατών στις ανάγκες των εργοδοτών».

«Ο συγκεκριμένος Κώδικας δεν ασχολείται καθόλου ούτε με τους χιλιάδες μετανάστες που ζουν κι εργάζονται για χρόνια στην Ελλάδα “χωρίς χαρτιά”, ούτε με τους επίσης χιλιάδες εγκλωβισμένους με τελικό προορισμό άλλα κράτη της ΕΕ, εξαιτίας του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ και της Σένγκεν», επισημαίνει το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι την ίδια ώρα οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η φτώχεια και η εκμετάλλευση φουσκώνουν τα κύματα των κυνηγημένων μεταναστών και προσφύγων και προκαλούν συνεχώς εκατόμβες θυμάτων, όπως οι τελευταίες στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας και τη Μάλτα.

Επίσης το ΚΚΕ εκτιμά ότι οι ρυθμίσεις του Κώδικα δεν προσφέρουν ουσιαστική βελτίωση στους «νόμιμους» μετανάστες, καθώς «η πενταετής άδεια παραμονής, η λεγόμενη και “άδεια επί μακρόν διαμένοντος”, η οποία θα αντικαταστήσει τη σημερινή άδεια 10ετούς διάρκειας, αφορά παλιούς μετανάστες, έχει αυστηρές προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια».

«Τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν και στις άδειες για οικογενειακή επανένωση, από τις οποίες θα ξεκινήσει και η εφαρμογή συλλογής DNA (γενετικό φακέλωμα) για την εξακρίβωση της συγγένειας», αναφέρει το ΚΚΕ προσθέτοντας ότι «διατηρείται η υποχρέωση συγκέντρωσης 120 ενσήμων τον χρόνο για όσους παραμείνουν στο καθεστώς ανανέωσης αδειών, ενώ η προσωρινή ρύθμιση που προβλέπει λιγότερα ένσημα δε λύνει το πρόβλημα, ειδικά σε περίοδο κρίσης, ανεργίας και ανασφάλιστης εργασίας».

Επίσης το ΚΚΕ θεωρεί ως «κοροϊδία» την ρύθμιση για χορήγηση της άδειας του «επί μακρόν διαμένοντος» στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, αντί για την αυτοδίκαιη απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν.

«Το ΚΚΕ καλεί Έλληνες και μετανάστες σε οργάνωση και διεκδίκηση για τη νομιμοποίηση όσων μεταναστών ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αυτών που ζουν πολλά χρόνια. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα ενάντια στο Δουβλίνο ΙΙ και τη Συνθήκη Σέγκεν σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Να δοθεί άσυλο με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

TAGS