Στην πρόταση της υποψηφιότητας του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του πρόεδρου της Κομισιόν στις προσεχείς Ευρωεκλογές του 2014, κατέληξε το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί επισήμως στο 4ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στις 13-15 Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη, το οποίο είναι αρμόδιο να λάβει και την τυπική, τελική απόφαση.

Κύκλοι της Κουμουνδούρου τονίζουν ότι η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίχθηκε με πολύ θερμά λόγια από το σύνολο των συμμετεχόντων.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ηθική, πολιτική και ιδεολογική δικαίωση του κόμματος, γιατί αναγνωρίζεται ο ρόλος του ρόλος του κόμματος στις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αριστερα.

Παράλληλα, όπως σχολιάζει η Κουμουνδούρου,αναδεικνύει ότι η κρίση είναι ευρωπαϊκή, καθώς επίσης, και ότι φαίνεται ακόμα πιο καθαρά ότι χρειάζεται ένα μέτωπο ενάντια στις δυνάμεις του μερκελισμού, σε μια περίοδο που η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι.

Η επιλογή αυτή – σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους – έχει και ιδεολογικό χρώμα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο χώρος που στην ιδρυτική του διακήρυξη ορίζει την Ευρώπη ως το πεδίο των πολιτικών συγκρούσεων και της ταξικής αντιπαράθεσης.

Το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την υποψηφιότητα Τσίπρα

Όπως επεσήμανε η Κουμουνδούρου, η η διαδικασία εκλογής του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αποτελεί στοιχείο εκδημοκρατισμού της Ε.Ε., αλλά κατ' επίφαση εκδημοκρατισμό.

Και αυτό, όχι μόνο γιατί η επιλογή των πολιτών διά της ψήφου τους θα έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα (σύμφωνα με το Άρθρο 17, Παρ. 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας, την οποία η Ευρωπαϊκή Αριστερά είχε καταψηφίσει στο σύνολό της), αλλά και γιατί η κυρίαρχη πολιτική του δημοσιονομικού αυταρχισμού, που ακολουθούν η ηγεσία της ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις της δεξιάς, των σοσιαλδημοκρατών και των φιλελευθέρων, συρρικνώνει συνεχώς τη δημοκρατία, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό, η υποψηφιότητα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έρχεται ως απάντηση στον δημοσιονομικό αυταρχισμό, τη συρρίκνωση της δημοκρατίας και την καταστροφική πολιτική της λιτότητας και όπως επισημαίνει η Κουμουνδούρου, φιλοδοξεί να δώσει έκφραση και να αποτελέσει τη φωνή των εκατομμυρίων εργαζομένων και ανέργων, που υποφέρουν εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής, των μνημονίων, των προγραμμάτων λιτότητας και την καταστροφή των κοινωνικών υπηρεσιών.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα συμβολίζει την υπαρκτή ελπίδα για κοινωνική και πολιτική αλλαγή στην Ευρώπη, και προσθέτουν ότι είναι το πρώτο χειροπιαστό παράδειγμα ανάδειξης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε πρωταγωνιστική δύναμη και δυνάμει σε κυβερνητική δύναμη

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, η Ευρωπαϊκή Αριστερά φιλοδοξεί να στείλει μέσα από την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι η στρατηγική της λιτότητας μπορεί να ηττηθεί και ότι η εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς για την επανίδρυση της Ευρώπης και την ανάδειξη της πραγματικής δημοκρατίας, σε αντιδιαστολή με την υπάρχουσα αρχιτεκτονική της Ε.Ε., μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για την ενότητα των λαών και των εργαζομένων της Ευρώπης και να εμποδίσει έτσι την ανάδυση εθνικιστικών, σοβινιστικών και ακροδεξιών προσεγγίσεων.