Γράφει ο Ιωάννης  Μαρτέλλος

«Όλα είναι ανοικτά και όλα παίζονται». Με τη φράση αυτή κεντρικό στέλεχος της κυβέρνησης θέλησε να περιγράψει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με τις πιέσεις της τρόικας.

Την ίδια στιγμή υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ, μιλάνε για την «παράφρων μεταβλητή» που μπορεί το επόμενο διάστημα να φέρει τα…πάνω…κάτω… και να δημιουργήσει και μείζον ζήτημα και για τους ίδιους τους πιστωτές που δοκιμάζουν τις αντοχές, όχι μόνο του πολιτικού συστήματος, αλλά ενός  ολόκληρου λαού. 

Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται και η τρόικα ήδη με τη στάση της πιέζει υπερβολικά το πολιτικό σύστημα που έχει πολύ μεγάλα σημάδια κόπωσης.

Κανείς δεν μπορεί να αντέξει νέα μέτρα και αυτό έχει μεταφερθεί σε κάθε πλευρά. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το γνωρίζει και δεν μπορεί να παραβλέψει αυτό το κλίμα. 

Αν μπορούσε κανείς να στοιχηματίσει με βεβαιότητα θα έλεγε ότι η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό σίγουρα το επόμενο διάστημα, ειδικά εάν θα φέρει τα νέα μέτρα. Τότε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και την πορεία της και ειδικά εάν θα αντέξει να παραμείνει στην εξουσία.

Στην περίπτωση που προκύψει θέμα ψήφισης νέων μέτρων, η  αντίδραση των βουλευτών της πλειοψηφίας θα είναι σχεδόν καθολική  και πολλά μπορεί να συμβούν, αφού η κυβερνητική πλειοψηφία είναι εύθραυστη.

Πολλοί ήδη αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να κάνει μια επιτυχημένη πολιτική διαπραγμάτευση, παρά το γεγονός ότι στηρίζουν εξ ανάγκης την κυβερνητική επιχείρηση.

Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο μπορεί η δικομματική κυβέρνηση να προβάλλει ουσιαστική αντίσταση και να δείξει τα δόντια της στην τρόικα και στους πιστωτές. 

Ήδη ακούγονται πύρινοι λόγοι, ενώ οι κορώνες περισσεύουν. Η ουσία του προβλήματος δεν βρίσκεται βεβαίως στις σχέσεις του Γιάννη Στουρνάρα με τους βουλευτές, αλλά στην αποτελεσματικότητα της ασκούμενης πολιτικής.

Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως οι βουλευτές μεταφέρουν την αγωνία της κοινωνίας και πως η πορεία από εδώ και πέρα θα είναι πολύ δύσκολη. Γι’ αυτό και δεν ανησυχούν ιδιαίτερα με τις ερωτήσεις που υπογράφει μεγάλος αριθμός βουλευτών. 

Περισσότερο τις αντιλαμβάνονται ως κινήσεις εκτόνωσης και άρα αναγκαίες. Όμως, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον αντιλαμβάνονται ότι όλα έχουν και τα όριά τους και δεν μπορεί συνεχώς οι βουλευτές να ανέχονται τα πάντα. 

Η έκρηξη δεν θα αργήσει και τότε όλα είναι στο τραπέζι...Και πως το έλεγε κάποτε ο Γιώργος Παπανδρέου; Το πιστόλι είναι στο τραπέζι...Που θα πάει η σφαίρα κανείς δεν ξέρει...