Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Ο νέος αμερικανός πρέσβης Ντέιβιντ Πιρς πέρασε χθες την πόρτα του γραφείου του Βαγγέλη Βενιζέλου. Η επίσκεψη γνωριμίας κράτησε πάνω από μια ώρα, αρκετή για να διαπιστώσει ο Βενιζελος, πως ο επισκέπτης του γνώριζε μάλλον την Ελλάδα καλύτερα από αυτόν.

Αυτό δεν είναι περίεργο, ο Πιρς που πέρασε για κάποια χρόνια και από τη δημοσιογραφία είχε χειριστεί το 1985, στο γραφείο Ελλάδας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την επίσκεψη του τότε ΥΠΕΞ Κάρολου Παπούλια στην Ουάσιγκτον. Σαν τουρίστας ερχόταν στην χώρα μας ήδη από πολύ νωρίτερα, την Ελλάδα της μεταπολίτευσης την ξέρει και δεν άφησε καμιά αμφιβολία στους συνομιλητές του πως έχει έρθει να βοηθήσει.

Το θέμα είναι πως θα γίνει αυτό και τι σημαίνει για τους ίδιους τους Αμερικανούς, καθώς πληθαίνουν οι αναλύσεις που θέλουν τις ΗΠΑ να αποσύρονται από την περιοχή και να χάνουν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή. Την συμπαράσταση της Ουάσιγκτον, στην προσπάθεια της Αθήνας να ανακάμψει την υποσχέθηκε ο πρέσβης, ενώ ο Βενιζέλος δεν παρέλειψε να τον ενημερώσει πως ο κόσμος δεν αντέχει νέα μέτρα. Και βέβαια, ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησαν οι σχέσεις με το Ισραήλ, οι Αμερικανοί φαίνεται να ποντάρουν στην περιοχή στο Τρίγωνο Ισραήλ-Ελλάδα-Κύπρος, που είναι και οι μόνες ομαλές σχέσεις που διαθέτουν πια στην περιοχή. Για τα Βαλκάνια, αυτό είναι γνωστό στους ειδήμονες, οι ΗΠΑ έχουν πια ελάχιστο ενδιαφέρον. Το θέμα είναι, αν τους απασχολεί ακόμα η Μέση Ανατολή.