Γράφει η Γωγώ Κυριαζή

Σκληρή μάχη ετοιμάζεται να δώσει η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, ενόψει του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης με την τρόικα, καθώς οι δανειστές της χώρας εγείρουν πλέον νέες απαιτήσεις σχετικά με τη λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2014 ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 2 δισ. ευρώ.

Οι νέες πιέσεις των πιστωτών που ζητούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, επικαλούμενοι «σημαντική» χρηματοδοτική τρύπα έχουν προκαλέσει  πονοκέφαλο στην ελληνική πλευρά και ταυτόχρονα, έχουν επιδεινώσει το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις Αθήνας - τρόικας. Μάλιστα, οι τροϊκανοί είναι φανερά ενοχλημένοι από την απόφαση της Αθήνας για το επίδομα θέρμανσης, την οποία χαρακτήρισαν μονομερή, αποδίδοντάς την σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς φαίνεται αποφασισμένος να τηρήσει σκληρή στάση έναντι των δανειστών και δηλώνει αμετακίνητος από τη θέση του ότι δεν τίθεται θέμα λήψης νέων μέτρων.

Ενδεικτική των προθέσεων του Μαξίμου είναι η δήλωση του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της νέας αγορά του Ρέντη την Παρασκευή, όπου έστειλε σαφές μήνυμα αισιοδοξίας προς τον ελληνικό λαό, σημειώνοντας πως « βήμα βήμα πηγαίνουμε καλύτερα και αυτό μπορεί να μη φαίνεται ακόμη, αλλά αρκεί να σκεφτεί κάνεις πού ήμασταν τη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας». 

«Πρώτο μέλημά μας είναι η κοινωνική συνοχή και για να έχεις την κοινωνική συνοχή χρειάζεται ανάπτυξη και κοινωνική αλληλεγγύη», τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να δώσει νέα πολιτική μάχη σε επίπεδο ηγετών της Ε.Ε στις 24 Οκτωβρίου στη Σύνοδο Κορυφής, όπου πρόκειται, μεταξύ άλλων, να επαναλάβει στους εταίρους της Ελλάδας πως η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος στα τέλη του 2013 θα οδηγήσει σταδιακά τη χώρα στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης, ενώ θα επιχειρήσει να πείσει ξανά τους ευρωπαίους ηγέτες πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέα δημοσιονομική προσαρμογή.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα θέσει ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων της Συνόδου το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος ως διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στις προθέσεις της Ευρωζώνης για νέα μέτρα λιτότητας, επιχειρώντας να μεταφέρει τις συζητήσεις για τη πορεία του ελληνικού προγράμματος στα πολιτικά κέντρα της Ευρώπης, ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που προδιαγράφεται στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Αν και στην κυβέρνηση, γνωρίζουν πλέον ξεκάθαρα τη συνολική τάση των Ευρωπαίων να μεταθέσουν μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, κάθε συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ωστόσο, έχει γίνει σαφές πως όλα τα ανοιχτά ζητήματα θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στα μέσα Νοεμβρίου.

Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική πλευρά θα είναι έτοιμη να δώσει τη μάχη για το χρηματοδοτικό κενό και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ώστε εγκαίρως και πριν από τις ευρωεκλογές, να έχει στα χέρια της ισχυρά πολιτικά επιχειρήματα ενόψει της διπλής κάλπης του Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση πιθανή υποχώρηση της Αθήνας και λήψη νέων μέτρων θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση όχι μόνο της κοινωνικής συνοχής αλλά και της δικομματικής κυβέρνησης, η οποία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως στρατηγικός της άξονας είναι η προστασία των αδύναμων και της μεσαίας κοινωνικής τάξης που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση.