Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

«Αν η τρόικα επιμείνει στη λήψη νέων μέτρων, είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει αυτό που υπαγορεύει το εθνικό συμφέρον. Διότι στη ζωή δεν υπάρχει «δεν μπορώ», μόνο «δεν θέλω».

Αυτή η φράση ανήκει σε ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα που είναι κοντά στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και δείχνει την αποφασιστικότητα που υπάρχει για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου να συγκρουστούν με την τρόικα. Εάν συμβεί θα είναι μια θετική εξέλιξη για την χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία που βιώνει επί τριάμισι χρόνια μια πρωτοφανή επίθεση.

Ο Αντ. Σαμαράς έχει μόνο έναν δρόμο, εάν θέλει και ο ίδιος να έχει συνέχεια στην πολιτική και συγκεκριμένα στην πρωθυπουργία. Να πράξει «αυτό που υπαγορεύει το εθνικό συμφέρον», δηλαδή να μην υπαναχωρήσει στην περίπτωση που η τρόικα επιμείνει στις παράλογες απαιτήσεις της.

Μια τέτοια κίνηση θα έχει την αυτονόητη σημασία του, αφού ο πρωθυπουργός επί της ουσίας θα σπάσει μια άτυπη και ιερή απαγόρευση επί 16 μήνες να προβάλλει αντίσταση, λόγω και της προσήλωσης στην Καγκελαρία.

Έως σήμερα η ανυπακοή στην τρόικα δεν είχε ποτέ τεθεί ως αίτημα και προτροπή από την κυβέρνηση, παρά μόνο από κόμματα της αντιπολίτευσης και από αιρετικές φωνές. Προφανώς πολλά έχουν αλλάξει - και όχι μόνο στο πολιτικό πεδίο.

Τα επιχειρήματα υπέρ της ανυπακοής εδράζονται στο γεγονός ότι η τρόικα που έχει κάνει σωρεία εγκληματικών λαθών και έχει οδηγήσει τον ελληνικό λαό στον όλεθρο, επιμένει στην αποτυχημένη συνταγή της. Θέλει να εξευτελίσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, ειδικά όσοι την υπηρέτησαν τα τελευταία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει, όπως λέγεται, να το τραβήξει στα άκρα και να κάνει ανυπακοή, προβάλλοντας και το επιχείρημα προς τους πιστωτές ότι πρέπει η πλευρά της τρόικας να αναγνωρίσει την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και να προσφέρει άμεσα στην ελληνική οικονομία το οξυγόνο ρευστότητας που χρειάζεται χωρίς να ζητεί παράλογες και εκδικητικές περικοπές που θα ανατρέψουν τις εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες και θα αποτελειώσουν τη βαριά τραυματισμένη κοινωνική συνοχή.

Επί της ουσίας η απαίτηση για τη χάραξη «κόκκινης γραμμής» απέναντι στην πολιτική της τρόικας και των δανειστών αποκτά ενισχυμένο κύρος και νομιμότητα όταν πλέον υποστηρίζεται και εκφράζεται δημοσίως από την κορυφή της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρότατα διαπραγματευτικά όπλα, τα οποία και αναγνωρίστηκαν από τους πιστωτές πριν λίγο καιρό, ανεξάρτητα εάν τώρα θέτουν και πάλι ζήτημα αξιοπιστίας.

Η μάχη είναι κρίσιμη και ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει ότι δεν εκβιάζεται και δεν εκβιάζει. Θέλει να κάνει πολιτική διαπραγμάτευση και πλέον έχει το χρέος να επιστρατεύσει τα ισχυρότατα διαπραγματευτικά όπλα που έχει η χώρα στη διάθεσή της, Και αυτό, διότι... «στη ζωή δεν υπάρχει «δεν μπορώ», υπάρχει «δεν θέλω».