current views are: 1

21 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση09:34

Κέρδη και ζημίες από την υποψηφιότητα για την Κομισιόν

«Ταμείο» από την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Αριστεράς στην Ευρώπη, για τη θέση του «αντί-Μπαρόζο» επιδιώκουν να κάνουν, από τώρα, τα κόμματα. 

Δημοσίευση 09:34’
αρθρο-newpost

«Ταμείο» από την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Αριστεράς στην Ευρώπη, για τη θέση του «αντί-Μπαρόζο» επιδιώκουν να κάνουν, από τώρα, τα κόμματα. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

«Ταμείο» από την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Αριστεράς στην Ευρώπη, για τη θέση του «αντί-Μπαρόζο» επιδιώκουν να κάνουν, από τώρα, τα κόμματα.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμάται, ήδη, ότι η υποψηφιότητα του Προέδρου τους για τη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν θα ενισχύσει το ηγετικό προφίλ του κ. Τσίπρα και θα «σπάσει» την εικόνα του «άγουρου», ενίοτε «επιπόλαιου» και, πάντως, «ρέποντα στο λαϊκισμό» ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ που κυριαρχεί στην Ελλάδα. Θα δώσει, δε, υπό προϋποθέσεις το εφαλτήριο για το εκλογικό άλμα του ΣΥΡΙΖΑ και σε εθνικό επίπεδο.

Οι «σύντροφοι» του κ. Τσίπρα επένδυσαν στον επικεφαλής του κόμματος με τη μεγαλύτερη απήχηση, προσδοκώντας να «κλέψουν» κι αυτοί λίγοι από την «εθνική δυναμική» του κ. Τσίπρα. Τα προσδοκώμενα οφέλη, συνεπώς, μοιάζουν πολλά. Είναι, όμως, έτσι;

Ο κ. Τσίπρας θα είναι υποψήφιος ενός ευρω-κόμματος, GUE/NGL, το οποίο διαθέτει 35 ευρωβουλευτές, σε σύνολο 736 ενώ, δηλαδή απήχηση κάτω του 7%. Με την εξαίρεση του ΣΥΡΙΖΑ, τα περισσότερα εκ των κομμάτων που συμμετέχουν έχουν μικρή απήχηση.

Εξαίρεση αποτελεί το ΑΚΕΛ στην Κύπρο, που όμως υπέστη δεινή ήττα στις πρόσφατες Προεδρικές εκλογές και πάντως χρεώνεται τη διαχείριση για την είσοδο της νήσου στο μνημόνιο, και το Die Linke της Γερμανίας τα ποσοστά του οποίου στις γερμανικές εκλογές σημείωσαν υποχώρηση. Τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται στα… ρηχά και είναι ενδεικτικό ότι ο συνολικός αριθμός εδρών του GUE/NGL κατέγραψε μείωση στις εκλογές του 2009 καθώς έχασαν 6 από τις 41 έδρες που είχαν εξασφαλίσει στις προηγούμενες εκλογές.

Υπό την έννοια αυτή, η υποψηφιότητα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να «εκτοξεύσει» τον Αλ. Τσίπρα στο εσωτερικό – αν και είναι σαφές ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα καθοριστούν απολύτως από τα αποτελέσματα της κάλπης σε εθνικό και μόνον επίπεδο – αλλά μπορεί επίσης να τον προσγειώσει σε ένα ευρωπαϊκό αποτέλεσμα αλά ΣΥΡΙΖΑ από τα παλιά, καθώς σε αυτά τα επίπεδα κινείται ούτως ή άλλως η απήχηση των αδελφών κομμάτων του στην Ευρώπη.

Και να αναδείξει έτσι, εκ νέου, την απουσία συνομιλητών του Αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Τσίπρας θα κληθεί προφανώς να ισορροπήσει μεταξύ των ευρωσκεπτικιστών που κυριαρχούν στο GUE/NGL και των πιο ευρωπαϊστών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Ανδρέας Παπαμιμίκος έσπευσε να επιτεθεί στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Η αγωνιώδης προσπάθεια του κ. Τσίπρα να ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου για την ηγεσία της Κομισιόν στηρίζεται σε κόμματα με “ξεκάθαρο” προσανατολισμό… Κόμματα, μαρξιστικά, τροτσκιστικά, που έχουν κατηγορηθεί για εξτρεμισμό και με κοινή συνισταμένη τη στρατηγική εναντίον του ευρώ» σημειώνει ο γραμματέας της ΝΔ και καταλήγει «ο κ. Τσίπρας τις αγαπημένες του συνήθειες δεν τις αποχωρίζεται ποτέ. Μετά τις ακραίες συνιστώσες εσωτερικού, επενδύει τώρα και σε ακραίες συνιστώσες εξωτερικού».

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τί θα πράξει και το ΚΚΕ, το οποίο επίσης μετέχει στην ίδια ευρωπαϊκή ομάδα και, ακόμη και σήμερα με όρους ευρωεκλογών, είναι «ισχυρότερο» του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτοντας δύο ευρωβουλευτές έναντι ενός της Κουμουνδούρου. Θα αποδεχτεί το ΚΚΕ την υποψηφιότητα Τσίπρα; Προφανώς όχι! Μία ματιά στα κομματικά έντυπα του Περισσού αρκεί για να δώσει την απάντηση.  


σχετικα αρθρα