Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Μετά τη νέα σύμβαση για τα γερμανικά υποβρύχια και την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον Ι. Σάφα με τις «ευλογίες» του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου που αν και ανέβασαν το κόστος και υποβρύχια δεν πήρε το Πολεμικό Ναυτικό τώρα το Πεντάγωνο «τορπιλίζει» ακυρώνοντας εν μέρει το νόμο του περί προμηθειών καθώς το σύστημα δεν προχωράει και δημιουργούνται επικίνδυνες ελλείψεις.

Το ΓΕΕΘΑ έχει επισημάνει εδώ και πολύ καιρό το τεράστιο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί. Η δυσλειτουργία που καταγράφεται καθημερινά στην εύρυθμη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πολύ μεγάλη. Βάσει του νόμου Βενιζέλου περί προμηθειών για να αγοραστεί το οτιδήποτε αξίας έστω και 500 ευρώ θα πρέπει να γίνουν χίλιες αναφορές. Στη συνέχεια να φύγει έγγραφο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το οποίο θα κάνει έως και 15 μέρες για να πάει στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών έστω και αν το κτίριο στο οποίο στεγάζεται απέχει μόλις λ λίγα χιλιόμετρα.

Αφού εγκριθεί από εκεί να πάει στη συνέχεια στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για ψήφιση. Μετά να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός και αν όλα πάνε καλά τα πράγματα και δεν υπάρξει ένσταση για τον ανάδοχο θα γίνει αυτή η προμήθεια μετά από μήνες.

Ωστόσο όμως αν υπάρξει ένσταση τότε η όλη πολύχρονη διαδικασία επαναλαμβάνεται όσο επείγον και να είναι το θέμα. Η γραφειοκρατεία σε όλο της το μεγαλείο...Το αποτέλεσμα είναι πανάκριβα οπλικά συστήματα να βγαίνουν εκτός λειτουργίας ακόμα και για πολύ μικρές ελλείψεις.

Μπορεί να διασφαλίζεται έτσι η πλήρης διαφάνεια με το νόμο Βενιζέλου περί προμηθειών αλλά ίσως όχι το δημόσιο συμφέρον, μας αναφέρουν κύκλοι του Πενταγώνου.

Αυτές τις μέρες το γραφείο του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αθ. Δαβάκη σε συνεννόηση με τον υπουργό Δ. Αβραμόπουλου ετοιμάζει τροπολογία στο νόμο περί προμηθειών ώστε να ακυρώσει εν μέρει το σχετικό νόμο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Δηλαδή οι προμήθειες μέχρι 400.000 ευρώ να διαχειρίζονται από τα αρμόδια επιτελεία χωρίς να αλλάζει η αγορά υλικού μέσα από δημόσιο διαγωνισμό.