current views are: 1

21 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση12:58

Αλήθειες και ψέματα για την «αντίσταση» Στουρνάρα

Το Σαββατοκύριακο αυτό γράφτηκαν διάφορα στις εφημερίδες και ακούστηκαν διάφορα στα κανάλια, με άξονα τη νέα κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, το «όχι νέα μέτρα».

Δημοσίευση 12:58’
αρθρο-newpost

Το Σαββατοκύριακο αυτό γράφτηκαν διάφορα στις εφημερίδες και ακούστηκαν διάφορα στα κανάλια, με άξονα τη νέα κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, το «όχι νέα μέτρα».

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Το Σαββατοκύριακο αυτό γράφτηκαν διάφορα στις εφημερίδες και ακούστηκαν διάφορα στα κανάλια, με άξονα τη νέα κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, το «όχι νέα μέτρα».

Το εντυπωσιακό δεν ήταν, ότι την «πολιτική διαπραγμάτευση» την πήρε πάνω του ο Αντώνης Σαμαράς, που ούτως ή άλλως σε αυτή τη λογική κινείται εδώ και μήνες. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ως πρωταγωνιστής στην κόντρα με την τρόικα θέλησε να εμφανιστεί και ο Γιάννης Στουρνάρας.

Έτσι στις κυριακάτικες εφημερίδες εμφανίστηκαν ρεπορτάζ που ήθελαν τον υπουργό Οικονομικών είτε να βρίζεται στο τηλέφωνο με τον Πολ Τόμσεν για το πετρέλαιο θέρμανσης, είτε την τρόικα να του λέει φτιάξτε καλύτερα κουφώματα για να μην κρυώνετε και σε κάθε περίπτωση τον υπουργό να εμφανίζεται μαχητικός στα δελτία των καναλιών, να διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτεί νέα μέτρα και να σηκώνει το δάχτυλο στους εταίρους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. 

Στο υπουργείο Οικονομικών διάβασαν έκπληκτοι κάποια αυτά που γράφτηκαν στις εφημερίδες και αναπαράχθηκαν στις τηλεοράσεις. Κάποια από αυτά ήταν, όπως λένε, παραμορφωμένα ώστε να αναδείξουν την αντίσταση του κ. Στουρνάρα, άλλα απλά δεν έγιναν ποτέ. Στην Οδό Νίκης, υποπτεύονται ότι όλες αυτές οι πληροφορίες εκπορεύονται απευθείας από τον υπουργό που θέλει να εμφανιστεί τώρα ως ο άνθρωπος που τα έβαλε με την τρόικα. Και δεν κρύβουν, ότι θεωρούν τη μεταστροφή του Στουρνάρα συνδεδεμένη με προσωπικές πολιτικές επιδιώξεις.

Ο λόγος είναι απλός. Στις 7 Οκτωβρίου ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε στη βουλή ένα προσχέδιο προϋπολογισμού, που προέβλεπε καλύτερα αποτελέσματα από τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου (1,6% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα έναντι 1,5% στόχο). Μετά τις επισημάνσεις του ΔΝΤ και της ΕΚΤ (δια του Άσμουσεν) ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό 2 δις το 2014, και το “ξύλο” στο Eurogroup όμως, o Στουρνάρας αναθεώρησε και οι διαρροές αναπροσαρμόστηκαν.

Τώρα παραδέχεται ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό, σε καμία περίπτωση όμως της τάξης των 2 δις, οι συνεργάτες του μιλάνε για 500 ως 700 εκ. Οι αβεβαιότητες ωστόσο, από τις οποίες προκύπτουν αυτές οι αποκλίσεις  ήταν γνωστές και πριν την κατάρτιση του προσχεδίου. Θα μπορούσε να τις είχε ενσωματώσει, και όλη αυτή η συζήτηση να γίνεται σε ρεαλιστική βάση. Αντ’ αυτού προτίμησε στην αρχή να εμφανιστεί υπεραισιόδοξος και μετά να σηκώσει το λάβαρο κατά της τρόικας που δεν μάσησε το προσχέδιο.

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν, ότι σε ανάλογες δυσκολίες πέρσι, ο Στουρνάρας είχε επιμείνει σε σκληρή στάση απέναντι στους αρχηγούς της τρικομματικής, που ήθελαν να δουν μια χαλάρωση και βρέθηκε πάντα στις διαπραγματεύσεις σε ευθεία γραμμή με την τρόικα. Γιατί άλλαξε φέτος στάση;

Προφανώς γιατί αντιλαμβάνεται, ότι το τελευταίο διάστημα δεν έχει την κάλυψη του Πρωθυπουργού. Τα όσα έγιναν πριν από 10 μέρες, όταν ο Στουρνάρας «αδειάστηκε» από το Μαξίμου και στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φόρο ακινήτων ήταν μεγάλο στραπάτσο, και ακόμη μεγαλύτερο ίσως, ότι χρειάστηκε να βγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και να διαβεβαιώσει ότι ο υπουργός Οικονομικών απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, μια ανακοίνωση δηλαδή που στην ουσία παραδέχεται το πρόβλημα.

Η άγαρμπη στροφή Στουρνάρα λοιπόν και η σπουδή να σηκώσει τη ρομφαία του πολέμιου της τρόικας έχει να κάνει κυρίως με την προσπάθεια, να επανευθυγραμμιστεί με τον πρωθυπουργό, άλλωστε ο Σαμαράς αποτελεί το μοναδικό στήριγμα του και χωρίς αυτόν δεν θα πάει πολύ μακριά.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο ωστόσο, μπορεί να έχει να κάνει και με την κινητικότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Εδώ ο Στουρνάρας θεωρεί ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο, η απένδυση του τεχνοκρατικού μανδύα, η  όψιμη επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας ακόμα και ένας «τσαμπουκάς» στην κακή τρόικα, αποτελούν κινήσεις που δεν βλάπτουν, έτσι φαίνεται να νομίζει τουλάχιστον.


σχετικα αρθρα