Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος  

Ως «κόλπο που αφορά το Μαξίμου, τη Βουλή και το υπουργείο Οικονομίας» χαρακτηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τη γραμμή που πλασάρει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση για «αντίσταση» και «κόκκινες γραμμές» απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας. Η διγλωσσία που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση άλλα να λέει και να πράττει στο εσωτερικό και η εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα η οποία έχει ήδη σχηματισθεί στο εξωτερικό, και όχι μόνο από  τους δανειστές, δημιουργεί εκ των πραγμάτων εκρηκτικό μείγμα. 

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχουν άγνοια για το τι πραγματικά συμβαίνει, και ότι με αρκετή καθυστέρηση αντιλαμβάνονται τα πραγματικά αδιέξοδα που έχουν οδηγήσει τη χώρα αλλά έχουν και οι ίδιοι οδηγηθεί». Η εκτίμηση αυτή δεν είναι έωλη αφού αυτό που σημειώνεται είναι ότι πλέον η κυβέρνηση έχει χάσει το όπλο της «πολιτικής της αξιοπιστίας», με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται όχι μόνο απέναντι στους εταίρους αλλά κυρίως στο εσωτερικό της χώρας, και θέτουν ευθέως το ερώτημα «αφού έστω και με πολιτική απόφαση αναγνωρίσθηκε το (όποιο) πλεόνασμα, γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να ορθοποδήσει;». 

Στελέχη του οικονομικού τμήματος του κόμματος ισχυρίζονται ότι οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα, αποτυπώνουν πλήρως τον πανικό στον οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση. Και σημειώνουν με νόημα ότι ο «κατ εξοχήν αρμόδιος απέφυγε τις κορώνες περί αντίστασης, και απλά μίλησε για μήνες κόλασης μέχρι τον Ιούνιο», γνωρίζοντας ότι το προηγούμενο επεισόδιο της αποχώρησης της τρόικας, δεν θα μπορούσε σήμερα επ΄ ουδενί  λόγο να επαναληφθεί. Επιμένουν μάλιστα ότι παρά τις κορώνες του πρωθυπουργού η οικονομία θα χειροτερεύει καθιστώντας ακόμα δυσκολότερους και τους πολιτικούς της χειρισμούς, εντός και εκτός Ελλάδος. 

Όσο δε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αν και η Κουμουνδούρου «θα τις ήθελε το ταχύτερο δυνατό», εν τούτοις εκτιμάται ότι η κυβέρνηση δεν «είναι έτοιμη για εκλογές».

Το σενάριο που θέλει τον Α. Σαμαρά να τις προκαλεί παίζοντας το χαρτί της «αντίστασης απέναντι στους δανειστές» είναι διάτρητο , αφού ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να πείσει την κοινωνία «πως το ναι σε όλα, μπορεί να μετατραπεί σε όχι σε όλα», ενώ ταυτόχρονα δεν παραβλέπουν το γεγονός ότι οι δανειστές είναι αρνητικοί σε αυτή την πρωτοβουλία.

Το έτερο σενάριο να επιδιώξει εκλογές η κυβέρνηση, έχοντας κατά  νου ότι «ο πολιτικός χρόνος κυλάει εις βάρος της», σκοντάφτει στην άρνηση του Ευαγ. Βενιζέλου. Όμως τα νέα οικονομικά μέτρα που είναι προ των πυλών, δημιουργούν νέες κοινωνικές εντάσεις, τις οποίες η θεωρία του «ατυχήματος» δεν μπορεί να τις... συμπεριλάβει, αλλά αντιθέτως μπορεί να «διαμορφώσουν εκλογικό κλίμα ερήμην της κυβέρνησης».