Με τον ιταλό ομόλογό του, Ενρίκο Λέτα, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κίτζι.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου των δύο πρωθυπουργών, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι έπειτα από χρόνια κρίσης, η οικονομία της χώρας μας κάνει τώρα μια «επανεκκίνηση», ενώ υπογράμμισε «ότι το κύριο ζητούμενο για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι να επιτευχθεί η ανάπτυξη». Παράλληλα, δήλωσε: «Εμείς τα κάναμε όλα, τώρα περιμένουμε από τους δανειστές να κάνουν ό, τι πρέπει». 

«Ο προσανατολισμός προς την ανάπτυξη είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Μέσα σε έξι χρόνια κρίσης χάσαμε το 25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μας και οι πολίτες απώλεσαν το 40% του εισοδήματός τους. Παρά ταύτα, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο είναι ενδεικτικό της επιτυχίας των προσπαθειών μας και της σταθεροποίησης της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε επίσης «ιδιαίτερα σημαντική» την ανάληψη «κοινής δράσης με την Ιταλία» ενόψει και των δύο προεδριών των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, ώστε να «αλλάξει η Ευρώπη» κατεύθυνση. Επίσης είναι σημαντική η διμερής συνεργασία, όπως επισήμανε, ώστε η ΕΕ να προχωρήσει στην μεταβολή της πολιτικής της για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.

«Η παράνομη μετανάστευση δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα και μια πρόκληση, διότι οι τραγωδίες δεν λαμβάνουν χώρα μόνον όταν υπάρχουν ναυάγια, αλλά και όταν οι άνθρωποι αυτοί φτάνουν στην στεριά», τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Πρόκειται για ανθρώπους χωρίς μέλλον και χωρίς παρελθόν, οι οποίοι φτάνουν στις χώρες μας αφήνοντας πίσω τους εμπόλεμες καταστάσεις και κράτη με οικονομικά προβλήματα. Δεν είμαστε, όμως, σε θέση να τους απορροφήσουμε και δημιουργείται αστάθεια».

Ο Αντώνης Σαμαράς, έθεσε ως προτεραιότητες νέες πολιτικές επαναπροώθησης στις χώρες προέλευσης, νέες διαδικασίες για την διαπίστωση της ταυτότητας των μεταναστών και την ενίσχυση της Frontex.

«Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με ανθρωπιά, η Ευρώπη πρέπει να είναι σημείο αναφοράς , με αξίες και ελπίδα για τους ανθρώπους αυτούς», υπογράμμισε στην συνέχεια.

Σε σχέση με την προσπάθεια να εξευρεθούν οι βιολογικοί γονείς του εξάχρονου κοριτσιού που εντοπίσθηκε σε καταυλισμό αθίγγανων-απαντώντας σε σχετική ερώτηση- ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήρε το έργο της ελληνικής αστυνομίας και τόνισε ότι έχει σταλεί το DΝΑ του μικρού κοριτσιού και στο εξωτερικό, για να μπορέσει να επιτευχθεί πλήρης και ασφαλής ταυτοποίηση «και για να εξασφαλισθεί στο κοριτσάκι αυτό το ευτυχές μέλλον που του αξίζει».

Λέτα: Σημαντικές οι προσπάθειες της Ελλάδας

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, σημείωσε ότι ένα από τα κύρια σημεία συζήτησης ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Οκτωβρίου θα είναι η αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης — μετά και το κύμα μεταναστών που έφθασαν στην Ιταλία τους τελευταίους μήνες αλλά και τη σειρά πολύνεκρων ναυαγίων στα ανοιχτά της χώρας.

Ο κ. Λέτα τόνισε ότι ανάμεσα στα κύρια ζητούμενα είναι η ενίσχυση της δύναμης Frontex για την επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων, η ενεργοποίηση του προγράμματος EuroSur, ενώ σημείωσε πως η ιταλική στρατιωτική ανθρωπιστική αποστολή Mare Nostrum πρόκειται να ολοκληρωθεί την 2α Δεκεμβρίου, με την έναρξη του προγράμματος EuroSur.

Ακόμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι ένα κεντρικό θέμα θα είναι η επανεξέταση των διαδικασιών χορήγησης πολιτικού ασύλου.

Ο κ. Λέτα αναγνώρισε παράλληλα τις «σημαντικές προσπάθειες και τα θετικά αποτελέσματα που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Α. Σαμαράς» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Λέτα, συνεργάτες του Ελληνα πρωθυπουργού έλεγαν αναφερόμενοι στο γύρο επαφών του κ. Σαμαρά, ότι «για πρώτη φορά οι τρεις χώρες, όπως και άλλες που είναι σε συνεργασία, βάζουν το θέμα της παράνομης μετανάστευσης ως μίας πραγματικής απειλής που μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις χώρες μας, και ζητούν μέτρα που φθάνουν μέχρι τον επαναπατρισμό των μεταναστών».

Δεν αφορά αυτό μία φράση σε ένα κοινό ανακοινωθέν, αλλά μία συνολική στρατηγική μέτρων, σημείωσαν. Επεσήμαναν δε ότι η εκστρατεία ξεκινά τώρα και θα κλιμακωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο (μετά αρχίζει η ελληνική προεδρεία στην ΕΕ).

Οι ίδιοι συνεργάτες κατέληγαν ότι η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να βρει μία πραγματική λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα σε πραγματικό χρόνο -αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο χρόνος είναι τώρα.

Τέλος, ανέφεραν ότι η συνεργασία αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη συνεργασία και σε άλλα θέματα, όπως η ανεργία και η ανάπτυξη.