Την υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ  θα πρέπει να καλύπτουν εξολοκλήρου την διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων στην περίπτωση που επιλέγουν πρωτότυπα και όχι γενόσημα σκευάσματα υπερασπίστηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Στον Ενικό» του τηλεοπτικού σταθμού STAR, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι τα γενόσημα φάρμακα έχουν τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα με τα πρωτότυπα φάρμακα.

«Σε μια χώρα με περιορισμένους πόρους πρέπει να ιεραρχήσω πού θα τους δώσω. Η απόφαση αφορά εκείνους που ενώ έχουν από κάτω 50, 100 επιλογές, επιμένουν στο επώνυμο φάρμακο που έχουν συνηθίσει» σημείωσε και διερωτήθηκε: «Τι θεωρείτε πιο σημαντικό; Να εξοικονομήσουμε χρήματα για να μπορέσουμε να βάλουμε στο σύστημα  100, 200, 300 καινούργια φάρμακα που δεν τα έχουμε καθόλου τώρα και δεν μπορεί να τα πάρει κανένας ασθενής και μπορεί αυτά τα 300 φάρμακα να σώσουν ζωές που σήμερα δεν μπορούν να σώσουν από το να πληρώνουμε την αίσθηση κάποιου ότι δεν του κάνει κανένα από τα γενόσημα, ενώ όλη η επιστήμη λέει ότι του κάνει;»

Τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν ειδικευόμενη γιατρός του Αττικού Νοσοκομείου έκανε λόγο για τραγική έλλειψη προσωπικού, αύξηση των ράντζων, κλειστά κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και σε λειτουργία δύο από τους τρεις αξονικούς τομογράφους.

Ο υπουργός Υγείας, τόνισε ότι ο δεύτερος αξονικός τομογράφος τέθηκε σε λειτουργία ύστερα από δική του έγκριση του κονδυλίου και αναφέρθηκε και στα επεισόδια που έγιναν όταν πήγε να επισκεφτεί το νοσοκομείο.

«Όταν πήγα στο Αττικόν επειδή ήταν η έναρξη της θητείας μου δεν εφήρμοσα το νόμο γιατί δεν ήθελα να ξεκινήσουμε στραβά. Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά. Είμαι εκλεγμένος βουλευτής με σταυρό, διορισμένος υπουργός και έχω συνταγματική υποχρέωση να πηγαίνω στα νοσοκομεία.  Όποιο μέλος του ΕΣΥ διανοηθεί να με εμποδίσει να ασκήσω τα καθήκοντά μου, ο νόμος θα εφαρμοστεί. Και ο νόμος σημαίνει απόλυση, δηλαδή αυτοδίκαιη αργία», προειδοποίησε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε όμως και τη δική του πρόταση για να καταπολεμηθούν τα λεγόμενα «φακελάκια».

«Θα πρέπει να δίνουμε το δικαίωμα σε γιατρούς του ΕΣΥ να χειρουργούν και το απόγευμα, εκτός ωραρίου, στο νοσοκομείο και να παίρνουν επιπλέον αμοιβή, ώστε να μπορούν εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν παραπάνω να πάνε στο ιδιωτικό χειρουργείο του ΕΣΥ, που δεν έχει το τιμολόγιο μίας μεγάλης ιδιωτικής κλινικής. Έτσι θα μειωθεί η ουρά αναμονής και τις πρωινές ώρες θα πηγαίνουν εκείνοι που δεν μπορούν να κάνουν γρηγορότερα την εγχείρησή τους», είπε.