current views are: 3

22 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση03:50

Στις παράνομες υιοθεσίες σε Βόρεια Ελλάδα και Λάρισα στρέφεται η ΕΛ.ΑΣ.

Τις έρευνες σε κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών εστιάζει η ΕΛ.ΑΣ καθώς η αγοραπωλησία βρεφών φαίνεται να απομακρύνεται σαν σενάριο χωρίς όμως να έχει αποκλειστεί σα πιθανότητα από τους αστυνομικούς.

Δημοσίευση 03:50’
αρθρο-newpost

Τις έρευνες σε κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών εστιάζει η ΕΛ.ΑΣ καθώς η αγοραπωλησία βρεφών φαίνεται να απομακρύνεται σαν σενάριο χωρίς όμως να έχει αποκλειστεί σα πιθανότητα από τους αστυνομικούς.

Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Τις έρευνες σε κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών εστιάζει η ΕΛ.ΑΣ καθώς η αγοραπωλησία βρεφών φαίνεται να απομακρύνεται σαν σενάριο χωρίς όμως να έχει αποκλειστεί σα πιθανότητα από τους αστυνομικούς.

Οι έρευνες μάλιστα στρέφονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου φαινόμενα παράνομων υιοθεσιών έχουν καταγραφεί πολλάκις κατά το πρόσφατο παρελθόν στην περιοχή. Την ίδια ώρα, η αναζήτηση των γονιών της μικρής Μαρίας με τη συνδρομή και της Interpol παραμένει άκαρπη γεγονός που εντείνει τις υποψίες για παράνομη υιοθεσία του κοριτσιού που βρέθηκε στον καταυλισμό στα Φάρσαλα.

Τρία κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών που εξαρθρώθηκαν την περίοδο που δηλώθηκε ότι γεννήθηκε η Μαρία και έπειτα στη Βόρεια Ελλάδα με τη συμμετοχή διεθνών αρχών βγαίνουν από τα συρτάρια της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να ξετυλιχτεί το κουβάρι μιας ενδεχόμενης παράνομης υιοθεσίας.

Τα νέα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Η εξέταση της οδοντοστοιχίας της Μαρίας έδειξε ότι η πραγματική ηλικία είναι 5-6 ετών που σημαίνει ότι οι αθίγγανοι δεν την παρέλαβαν βρέφος από τους βιολογικούς γονείς της, ενώ το σενάριο του βούλγαρου προαγωγού και της βουλγάρας μητέρας της Μαρίας, που υποστήριξαν ενώπιον του ανακριτή,  δεν έπεισαν και αναμένονται τα στοιχεία των ανθρωπολόγων που μπορούν  να καταδείξουν την εθνικότητα του κοριτσιού.

Ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί τον βούλγαρο, το κινητό του οποίου έθεσαν στη διάθεση της αστυνομία οι υποτιθέμενοι γονείς της Μαρίας για να αποσαφηνιστεί η όποια σχέση του με την υπόθεση.

Την ίδια ώρα, ενδεικτικό της «έντασης» του φαινομένου των παράνομων υιοθεσιών στη χώρα μας αλλά και της κωλυσιεργίας των κρατικών μηχανισμών σε ένα τόσο μείζον ζήτημα είναι ότι ξεπερνούν τις 40 οι δικογραφίες που σχετίζονται με κυκλώματα εμπορίας και παράνομης υιοθεσίας βρεφών και εκκρεμούν. Οι περισσότερες από αυτές έχουν σχηματιστεί στη Θεσσαλονίκη και στην Ανατολική Κρήτη.

Η… χαρτογράφηση των παράνομων υιοθεσιών

Θράκη: Εκκρεμεί μια υπόθεση με εμπλεκόμενο ιατρό σε περίπτωση παράνομης υιοθεσίας.

Δυτική Μακεδονία: Με αφορμή καταγγελία ιδιώτη προς τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης, σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του άρθρου 323α Π.Κ. από ιδιωτική κλινική, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Λάρισα: Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου σχηματίστηκε προκαταρκτική ποινική δικογραφία.

Θεσσαλονίκη: Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σχηματίστηκαν 10 ποινικές δικογραφίες, αναφορικά με υποθέσεις εμπορίας και παράνομης υιοθεσίας βρεφών. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών, εκκρεμεί για εκδίκαση δικάσιμη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Σερρών, ύστερα από παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημ/κων Θεσσαλονίκης, δικογραφία, για τις πράξεις της μεσολάβησης από κοινού σε υιοθεσία κατ’ επάγγελμα και με πρόθεση κερδοσκοπίας-απλή συνέργεια στη μεσολάβηση σε υιοθεσία-ηθική αυτουργία στην παράδοση και μεσολάβηση σε υιοθεσία, παράδοση

Κρήτη: Εκδικάστηκε το 2011 ποινική δικογραφία από το ΜΟΕ Κρήτης και επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή στον πρώτο κατηγορούμενο και κάθειρξη πέντε ετών στο δεύτερο. Επίσης, το 2007 εκδικάστηκε από το ΜΟΕ Κρήτης υπόθεση και επεβλήθη ποινή φυλάκισης 4 ετών.

Ανατολική Κρήτη: Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου σχηματίστηκαν 10 ποινικές δικογραφίες. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λασιθίων έχουν εισαχθεί δύο δικογραφίες.

Η μία κατά δύο προσώπων για μεσολάβηση σε υιοθεσία αποκομίζοντας οι ίδιοι και προσπορίζοντας σε άλλους αθέμιτο όφελος κατ΄ επάγγελμα και με πρόθεση κερδοσκοπίας και κατά ενός προσώπου για παράδοση ιδίου τέκνου σε υιοθεσία αποκομίζουσα η ίδια και προσπορίζοντας σε άλλον αθέμιτο όφελος με πρόθεση κερδοσκοπίας. Επίσης σχηματίστηκε άλλη δικογραφία κατά 6 προσώπων για παράνομη υιοθεσία, μεσολάβηση σε παράνομη υιοθεσία και άμεση συνέργεια στην ως άνω πράξη η οποία εκδικάσθηκε, ασκήθηκε στη συνέχεια έφεση και εκκρεμεί για προσδιορισμό.

Πειραιάς: Έχουν σχηματιστεί επτά δικογραφίες.

Έκρηξη «θολών» δηλώσεων γεννήσεως στο δήμο Αθήνας

Σε απομακρύνσεις δημοτικών υπαλλήλων που χειρίστηκαν ύποπτες υποθέσεις εγγραφής ετεροχρονισμένων γεννήσεων στο ληξιαρχείο της Αθήνας προχώρησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Με αφορμή την υπόθεση της μικρής Μαρίας η δημοτική Αρχή ξεκινά ενδελεχή διερεύνηση όλων των πτυχών του ζητήματος, με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ, του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και του υπουργείου Εσωτερικών.

Ήδη ο δήμαρχος Αθηναίων απομάκρυνε από τις θέσεις τους, τη διευθύντρια και την αρμόδια προϊσταμένη των υπηρεσιών του ληξιαρχείου..

Από έλεγχο στις υπηρεσίες του δήμου, που αφορά στα χρόνια από το 2008 έως σήμερα και καταλαμβάνει τις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, διαπιστώθηκε:

Από περίπου 50 ετεροχρονισμένες δηλώσεις για πιστοποιητικά γέννησης το έτος 2011, το 2012 αυξήθηκαν σε 200, ενώ το 2013 φτάνουν τις 400.  Η πλειονότητα των δηλώσεων, δεν αφορά μόνο ένα παιδί, αλλά περισσότερα.  Περίπου οι μισές από τις γεννήσεις αυτές, δηλώθηκαν ως «αγνώστου πατρός».

Οι γεννήσεις φέρονται ότι πραγματοποιήθηκαν μέσα στα όρια του δήμου Αθηναίων. Ως δηλωθείς τόπος γεννήσεως εμφανίζονται οικίες κυρίως της 4ης Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Αθηναίων. Επίσης, πολλές από τις μητέρες εμφανίζονταν ως δημότες δήμων, οι οποίοι έχουν στα γεωγραφικά τους όρια, καταυλισμούς Ρομά σε όλη την Ελλάδα.


σχετικα αρθρα