Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Κοινό μήνυμα εντός και, κυρίως, εκτός συνόρων για τη στάση τους έναντι των απαιτήσεων της τρόικας αναμένεται να στείλουν κατά την αυριανή τους συνάντηση ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Έξοδος από το μνημόνιο, όχι νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα και ελάφρυνση χρέους είναι το τρίπτυχο των στόχων που κυριαρχούν στην προγραμματική συμφωνία των δύο μερών που, μετά από πολλές καθυστερήσεις, αναμένεται να κλειδώσει και τυπικά κατά την αυριανή συνάντηση των δύο ανδρών στο Μαξίμου.

Ένα 24ώρο πριν ο Πρωθυπουργός ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας θα επιδιώξει να συναντηθεί με ευρωπαίους ηγέτες με πρώτη την κ. Άνγκελα Μέρκελ, τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης αναμένεται να έχουν καταστήσει απολύτως σαφές τις «κόκκινες γραμμές» τους στην διαπραγμάτευση.

Στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, κινούνται και οι περισσότερες από τις δηλώσεις στελεχών της τελευταίες ημέρες, οι οποίες και κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα και, κυρίως, η κοινωνία έχουν εξαντλήσει κάθε περιθώριο για περαιτέρω θυσίες. Στην ίδια προγραμματική συμφωνία θα γίνεται λόγος και για το στόχο της «δημοσιονομικής αυτονομίας» της Ελλάδας, της δυνατότητας δηλαδή να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και, συνεπώς, να ρυθμίσει ανεξάρτητα από ξένες επιβουλές τα του οίκου της.

Το πολιτικό μέτωπο που συγκροτείται απέναντι στο ενδεχόμενο νέων μέτρων μπορεί μεν να ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση του κ. Σαμαρά, την ίδια στιγμή ωστόσο – με τη βοήθεια και των ΜΜΕ που υιοθετούν πλέον πολεμικούς τόνους έναντι της τρόικας – ο πήχης των προσδοκιών ανεβαίνει πολύ με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Χθες, πάντως, ο κ. Σαμαράς από την Ιταλία έστειλε σαφές μήνυμα προς την τρόικα, διακηρύσσοντας ότι «πιστεύω ότι έχουμε υλοποιήσει (σ.σ. τα συμφωνηθέντα) και βάσει της συμφωνίας του Νοεμβρίου (σ.σ. Eurogroup) θεωρώ ότι είναι λογικό πώς και οι εταίροι μας θα πιστέψουν το ίδια».

Ζήτησε, δηλαδή, την υλοποίηση εκ μέρους των πιστωτών του δικού τους μέρους της συμφωνίας (σ.σ. ελάφρυνση χρέους), σε τόνους πάντως που απέχουν πολύ από αυτούς που υιοθετούνται στον εντός συνόρων δημόσιο διάλογο. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι παρά τα πολύ θερμά λόγια για τις προσπάθειες των Ελλήνων και τη δημοσιονομική πρόοδο της χώρας, ο ιταλός Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα απέφυγε να πάρει σαφή θέση στο σχετικό ερώτημα για το χρέος.

Έχοντας, λοιπόν, μία δύσκολη διαπραγμάτευση μπροστά τους, Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να διακηρύξουν, μέσω της προγραμματικής συμφωνίας, και τη βούλησή τους για πολιτική σταθερότητα και εξάντληση της 4ετίας (σ.σ. στοιχείο με ιδιαίτερη αξία για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος ξορκίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με το κόμμα του καθηλωμένο σε μονοψήφια νούμερα).

Παράλληλα, θα ανοίγουν και τη βεντάλια των παρεμβάσεων σε κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, στην προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων περιγράφεται, επίσης, η βούληση για αναθεώρηση του Συντάγματος, για αλλαγές στον εκλογικό νόμο (σ.σ. αν και οι δύο πλευρές έχουν αντικρουόμενες επιδιώξεις), για ένα νέο και δίκαιο εθνικό φορολογικό σύστημα αλλά και για τη συγκρότηση ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας.