Στοχευμένες περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ προανήγγειλε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε συνέδριο του ΣΕΤΕ, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως δεν θα υπάρξουν νέα διαρθρωτικά μέτρα.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών «η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα προέλθει πλέον από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Αυτά εξάντλησαν τις δυνατότητές τους. Θα προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση και εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών».

Ταυτόχρονα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο βρίσκονται οι «υψηλές» συντάξεις που δίνονται σε ειδικά ταμεία, όπως των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Άλλωστε, όπως έχει ήδη αναφέρει σε δημοσίευμά του το newpost.gr, ο πρωθυπουργός δεχόταν εισηγήσεις για νέες περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» των δύο δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα «Νέα», στις «πιθανές κοστοβόρες εξαιρέσεις» αναμένεται να συμπεριληφθούν οι υψηλότερες συντάξεις που λαμβάνουν πρώην ασφαλισμένοι των «ευγενών» Ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ και οι πρώην ασφαλισμένοι του ΤΕΒΕ, οι οποίοι αποτελούν πλέον κομμάτι του ΟΑΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, το Μνημόνιο ορίζει ότι ως το τέλος του 2013 θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί αντίστοιχα και οι παροχές των ασφαλιστικών Ταμείων ώστε η εφαρμογή της μείωσης των εισφορών να γίνει με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο. 

Ωστόσο, από τις πληροφορίες που υπάρχουν, μέχρι στιγμής, μεταξύ των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι α) η μείωση των συντάξεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών από το νέο έτος, β) η κατάργηση του μπόνους των 220 ευρώ στις συντάξεις του ΤΕΒΕ και γ) η επιβολή ενιαίων εισφορών και παροχών στα ενοποιημένα, διοικητικά, Ταμεία κύριας ασφάλισης με κατάργηση των έως και 90 διαφορετικών κωδικών ασφάλισης.