Παρέμβαση για το καθεστώς των υιοθεσιών έκανε ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος, με αφορμή την υπόθεση της 4χρονης Μαρίας και τον θόρυβο που ξέσπασε εκ νέου με τις παράνομες υιοθεσίες και τις δηλώσεις βρεφών σε ληξιαρχεία.

«Η “παιδική χαρά” των υπηρεσιών του κράτους και των ΟΤΑ έχουν πολύ μεγάλες ευθύνες για την παιδική - αλλά και εθνική - τραγωδία που εδώ και δεκαετίες βιώνει η χώρα σε σχέση με τις παράνομες υιοθεσίες και την αγοραπωλησία βρεφών, ενώ το παμπάλαιο και αντικοινωνικό θεσμικό πλαίσιο δεν έτυχε ποτέ της προσοχής, ώστε να αλλάξει, από κανέναν αρμόδιο. Τόσοι και τόσοι πέρασαν από καρέκλες ευθύνης, αλλά η λέξη “υιοθεσία” στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει θολή ή και συνυφασμένη με την παρανομία», τονίζει μεταξύ άλλων.

«Ίσως έπρεπε να κοιτάξει όλη η Ελλάδα τα μάτια αυτού του 4χρονου αγγέλου για να καταλάβει ότι πολλά σάπια υπάρχουν στο βασίλειο των ληξιαρχείων και των υιοθεσιών. Αλλά ο κ. Καμίνης για παράδειγμα, τώρα… ξύπνησε και παίρνει κεφάλια από το ληξιαρχείο της Αθήνας; Γιατί δεν το έκανε μέχρι τώρα; Και πόσοι άλλοι, θα ξυπνήσουν τώρα, άραγε; Μήπως και τα ίδια τα υπουργεία που ακόμα… κοιμούνται;» πρόσθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, που έχει ασχοληθεί πολλές φορές με το συγκεκριμένο ζήτημα και μάλιστα, μία πρόσφατη ερώτησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ήταν η αιτία για να αποκαλυφθεί ότι εκκρεμούν πάνω από 40 δικογραφίες στην χώρα που σχετίζονται με κυκλώματα εμπορίας και παράνομης υιοθεσίας βρεφών!

«Χιλιάδες ζευγάρια κάνουν το πάν για να υιοθετήσουν ένα παιδάκι και εκατοντάδες παιδάκια στοιβάζονται σε ιδρύματα, σε νοσοκομεία,, κ.α. Όμως οι νόμιμες υιοθεσίες στην Ελλάδα γίνονται με ρυθμούς χελώνας και γραφειοκρατία που σπάει… καρύδια! Γι’ αυτό και οι παράνομες υιοθεσίες, κυριολεκτικά σαρώνουν. Οι καταγγελίες που υπάρχουν είναι απλά ένα μικρό δείγμα της τεράστιας βιομηχανίας που αποφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδη σε αετονύχηδες, ενώ μάλλον δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει ακούσει τουλάχιστον μία ιστορία για κάποιο βρέφος που πέρασε παράνομα τα ελληνικά σύνορα ή που… έφυγε νύχτα από κάποιο μαιευτήριο. Χώρια τις ιστορίες για βρέφη που δήθεν πέθαναν, αλλά κανένας δεν γνωρίζει τι έγιναν ή οι ιστορίες παιδιών που χάθηκαν και ποτέ δεν εντοπίστηκε το παραμικρό ίχνος τους.

Όλα αυτά δεν μπορούν να συνεχίζονται. Και ίσως η 4χρονη Μαρία να είναι πραγματικός άγγελος Θεού, για να σωθούν πολλά ακόμα παιδάκια και να βρουν την ευτυχία που είτε τους στερείται, είτε ακριβοπληρώνουν σε παράνομα κυκλώματα, πολλά ζευγάρια. Στην Ελλάδα της έντονης δημογραφικής γήρανσης, η ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις υιοθεσίες θα έπρεπε να είναι πρώτος στόχος» συμπλήρωσε ο κ. Νικολόπουλος, σημειώνοντας πως πολύ σύντομα θα επανέλθει στη Βουλή με νέο ερώτημα, αλλά και πρόταση για την αλλαγή του τρόπου υιοθεσιών.