Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος μια ημέρα πριν από τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό όπου μεταξύ άλλων θα επικυρωθεί η προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων για το υπόλοιπο της τετραετίας.

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως νέα δημοσιονομικά μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. «Είναι υπονομευτικά για την οικονομία και την ανάπτυξη», είπε ενώ τόνισε πως «πρέπει ο κόσμος να σταματήσει να απειλείται και να εκφοβίζεται πως θα μειωθούν και άλλο τα εισοδήματά του».

Ταυτόχρονα, ο κ. Βενιζέλος,υπογράμμισε πως «σκηνικό πρόωρων εκλογών δεν στήνεται, γιατί πρόωρες εκλογές δεν θα έχουμε».

«Η τρόικα δεν μπορεί να επιβάλει πρόωρες εκλογές. Απαιτείται χρόνος» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών, καλώντας την ΕΕ να «τιμήσει» τους Έλληνες για τις θυσίες τους.

Επανέλαβε πως χρειάζεται Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης τονίζοντας πως πρέπει να διαμορφωθεί το πλαίσιο στοιχειώδους εθνικής συναίνεσης ενώ ξεκαθάρισε πως «το μέτωπο της κυβέρνησης στο "όχι άλλα μέτρα" είναι αρραγές».

«Πρέπει να αρχίσουμε να αποκαθιστούμε αδικίες, να δώσουμε δουλειά στον κόσμο», επεσήμανε.

Στο θέμα της μετανάστευσης είπε πως χρειάζεται «ένα ορθό πλαίσιο κανόνων που να μην αδικεί χώρες που είναι πύλες εισόδου μεταναστευτικών ροών, όπως είναι η Ελλάδα».

«Η Ελλάδα είναι χώρα υποδοχής μεταναστών, σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο, δε μπορεί όμως η Ελλάδα να αδικείται ενδοευρωπαϊκά στο ζήτημα αυτό», είπε ενώ τόνισε πως χρειάζονται νέες θεσμικές πρωτοβουλίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη Μεσόγειο.

«Η σημασία της Αιγύπτου είναι πολύ μεγάλη ώστε πρέπει, πάση θυσία, να αποφευχθεί η αστάθεια σε αυτή τη χώρα», τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στις «αντιστάσεις» που συναντά η διαδικασία «Γενεύη 2» για τη Συρία, από την πλευρά τόσο της συριακής κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης και τόνισε τη σημασία να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση στη μεσογειακή αυτή χώρα.

Τέλος υπογράμμισε τη σημασία της Λιβύης, τόσο ως προς την οριοθέτηση της ΑΟΖ, όσο και για τις μεταναστευτικές ροές και την όλη κατάσταση στη Μεσόγειο.