Στη πρότασή της για «λουκέτο» σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ φέρεται να επιμένει η τρόικα, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό σχετικό δημοσίευμα του newpost.gr, που έκανε λόγο για εισηγήσεις - σοκ που δέχεται ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» των 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές από τις Βρυξέλλες, οι δανειστές της χώρας θεωρούν ότι δεν είναι εφικτή η διάσωση των δύο εταιρειών, αν αυτή συνεπάγεται επιβάρυνση του προϋπολογισμού.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που να έχει αμυντικές βιομηχανίες που να μπαίνουν τόσο πολύ μέσα», ενώ τόνιζαν με νόημα πως «κανένας δεν συμμερίζεται τις απόψεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για αυτό το θέμα στο συμβούλιο».

Σχετικά με τους εργαζομένους, οι δανειστές εκτιμοούν ότι το προσωπικό είναι πλεονάζον και ότι τα ΕΑΣ μπορούν να λειτουργήσουν με πολύ μικρότερο αριθμό εργαζομένων.

Σημειώνεται πως στο δημοσίευμά του το newpost.gr, υποστήριζε πως, μεταξύ των εισηγήσεων που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι:

- Διαχωρισμός των αμυντικών εργοστασίων από τις μονάδες που φτιάχνουν αλεξίσφαιρα, νομίσματα και άλλα (πολιτικές μονάδες).
Κατευθείαν να βγουν στο «σφυρί» οι πολιτικές αυτές μονάδες.

- Οι αμυντικές μονάδες παραγωγής πυρομαχικών να βγουν σε πώληση και ο αγοραστής να καλύψει όλα τα δάνεια με τα οποία είναι καταχρεωμένα τα ΕΑΣ και να επιστρέψει στην ελληνική κυβέρνηση όσα χρήματα έχουν δοθεί σε αυτά τα τελευταία είκοσι χρόνια προκειμένου να λειτουργούν. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον για την αγορά τους από το εξωτερικό καθώς έχουν πολλές δυνατότητες και παραγγελίες που ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα ο αγοραστής θα μπορεί να μεταφέρει τα εργοστάσια πυρομαχικών σε άλλες περιοχές προκειμένου να βάλει στο χέρι ταυτόχρονα και τις εκτάσεις που διαθέτουν αυτά σε Υμηττό, Λαύριο και Ελευσίνα.

- Οι εκτάσεις που καλύπτουν στις παραπάνω περιοχές θεωρούνται φιλέτα που δεν συμφέρει να φιλοξενούν εργοστάσια και αποθήκες ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν διαφορετικά.

Γ.Κ