«Εμείς δεν είπαμε ποτέ να μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα», διαμηνύουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολιάζοντας την στάση της κυβέρνησης Σαμαρά η οποία αντιδρά σε ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. 

Τις τελευταίες ημέρες, στις Βρυξέλλες επικρατεί ένας αναβρασμός σχετικά με την ελληνική «αντίσταση» και πολλά κράτη- μέλη έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, για να επιτευχθούν οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος το 2014 θα πρέπει να ληφθούν μέτρα 2 δισ. ευρώ ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Ωστόσο, όπως εξηγούν, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα και στοχευμένα και όχι μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, δηλαδή περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Σχετικά με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ που εκρεμμεί από το καλοκαίρι, οι ίδιοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει πρώτα να ικανοποιήσει τα τέσσερα προαπαιτούμενα που προβλέπει το Μνημόνιο. 

Όσον αφορά στη συζήτηση για το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό» του ελληνικού προγράμματος, οι πηγές της ΕΕ εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως τον Δεκέμβριο. Επισήμαναν, ωστόσο, ότι προηγουμένως θα πρέπει να υπάρχει μια σαφέστερη εκτίμηση για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2013 και του 2014. Σημειώνεται ότι οι ίδιες πηγές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί η ωρίμανση των ελληνικών ομολόγων που διακατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών.
 
Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, οι πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν περί τον Μάιο-Ιούνιο του 2014. Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν, άλλωστε, ότι βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, είναι η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό του 2013 και η επικύρωσή του από την Ευρωστατιστική Υπηρεσία (Eurostat), τον Απρίλιο του 2014.