Απαισιόδοξος για τους ελέγχους των πλαστών πιστοποιητικών υπαλλήλων του Δημοσίου εμφανίστηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι ο έλεγχος «δεν είναι εύκολος» αλλά είναι «χρονοβόρος».

Μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «Διαύγεια» ο Μητσοτάκης επεσήμανε ότι δεν νομίζει θα υπάρχουν τα  αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σημείωσε ότι «έγινε μια αναφορά για πλαστά δικαιολογητικά. Έχει σταλεί εγκύκλιος για να επανεξεταστούν, αλλά ο εντοπισμός τους δεν είναι εύκολη υπόθεση». Πρόσθεσε ακόμη ότι από τον έλεγχο που έγινε σε μία μόνο κατηγορία (σ.σ. αυτή των δημοτικών αστυνομικών) «διαπιστώσαμε ότι είναι χρονοβόρα διαδικασία. Υπάρχουν διαφορετικά δικαιολογητικά σε κάθε περίπτωση και έλλειψη, σε πολλές περιπτώσεις, βάσης δεδομένων για να συγκριθούν τα στοιχεία».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης γνωστοποίησε επίσης ότι από τις 2.100 περιπτώσεις που ελέγχονται για πειθαρχικά παραπτώματα στο δημόσιο, 223 υπάλληλοι έχουν αποχωρίσει αναγκαστικά, καθώς έχουν τελεσιδικήσει οι υποθέσεις τους, ενώ περίπου 960 είναι σε δυνητική αργία.

Παράλληλα τόνισε πως το 2014 θα γίνουν περισσότερες προσλήψεις. Συγκεκριμένα είπε ότι έως το τέλος του 2013, θα έχουν πραγματοποιηθεί 7.000-8.000 προσλήψεις μέσω της αναλογίας 1 πρόσληψη για 5 απολύσεις.

Για το 2014 εκτίμησε ότι οι προσλήψεις θα είναι σημαντικά περισσότερες, λόγω της αναλογίας 1 πρόσληψη για 5 απολύσεις, αλλά και της έτερης αναλογίας μία πρόσληψη νέου εργαζόμενου για κάθε μία αναγκαστική αποχώρηση .

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε κατηγορηματικά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που μίλησε για νομοσχέδιο ενταγμένο στις επιταγές των μνημονιακών υποχρεώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Καμία μνημονιακή υποχρέωση δεν υπηρετεί αυτό το νομοσχέδιο. Είναι αυτονόητες ασκήσεις εξορθολογισμού του δημοσίου που έπρεπε να γίνουν αλλά δεν έγιναν. Το ότι κάποιοι έρχονται να το κάνουν έπρεπε να χειροκροτηθεί. Δεν υπήρξα οπαδός μεγάλων νομοσχεδίων που παραπέμπουν σε υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα. Αυτό το νομοσχέδιο είναι λιτό και πρέπει να πιστώνεται στη λογική της καλής θέλησης».