Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το οποίο ρυθμίζονται ζητήματα της άδειας των δημοσίων υπαλλήλων.

Το νομοσχέδιο δέχθηκε τις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για αποσπασματικές ρυθμίσεις που δεν έχουν στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης αλλά τις απολύσεις.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τόσο ο εισηγητής του κόμματος Αλέξης Μητρόπουλος όσο και η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου άσκησαν έντονη κριτική, κατηγορώντας την συγκυβέρνηση ότι ακρωτηριάζει το δημόσιο τομέα.

«Είναι μια μνημονιακή υποχρέωση που ανέλαβε η κυβέρνηση Παπαδήμου και εκτελεί σήμερα η συγκυβέρνηση. Στόχος είναι να λειτουργήσει το κράτος με το 9% που είναι η μικρότερη αναλογία στην ΕΕ για την λειτουργία του κράτους», υπογράμμισε ο κ. Μητρόπουλος και πρόσθεσε:

«Δεν αποτελεί μια ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου ούτε έχει στόχο καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Με τέτοια μέτρα η δημόσια διοίκηση δεν αλλάζει προσανατολισμό. Οι εξαγγελίες για αναβάθμιση υπονομεύονται αφού ως κορυφαία μεταρρύθμιση εμφανίζουν την κατάργηση των μηχανογραφιών. Οι νέες ρυθμίσεις διαπνέονται από μικροψυχία, συντηρητικό πνεύμα, στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Μητρόπουλος.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου κάνοντας ωστόσο παρατηρήσεις σε πολλές διατάξεις για τις οποίες ζήτησε περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές.

«Είναι ένα νομοσχέδιο με σημειακές αλλαγές, αρκετές από αυτές έχουν λογική εξορθολογισμού, δεν μπορούμε όμως να τις χαρακτηρίσουμε μεταρρυθμίσεις με την βαρύτητα που έχει η έννοια αυτή», τόνισε ο κ. Ρήγας και πρόσθεσε:

«Δεν πρέπει να είναι στην κατεύθυνση που έχει περάσει ως λογική στη κοινωνία ότι νομοθετούμε καταργώντας τα προνόμια».

«Είναι καθήκον της κυβέρνησης να ανατρέψει την αντίληψη που έχει δημιουργηθεί σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και την αντίληψη ότι εμείς ερχόμαστε να τους τιμωρήσουμε γιατί είναι όλοι φταίχτες και ανίκανοι. Θα πρέπει να είμαστε σαφείς ότι παρεμβαίνουμε με διάθεση να εξορθολογίσουμε τις καταστάσεις. Η Δημόσια Διοίκηση κινδυνεύει από αυτούς που βαφτίζουν μεταρρύθμιση κάθε αλλαγή αλλά και από αυτούς που με την λεοντή του προοδευτικού δεν θέλουν τίποτα να αλλάξει», υπογράμμισε ο κ. Ρήγας.

Ακόμα, ζήτησε από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι τέλος του έτους να φέρει διάταξη που θα ρυθμίζει με συγκεκριμένα κριτήρια με ένα σύστημα σύγχρονο και ολοκληρωμένο, όπως είπε, το θέμα της χορήγησης των εκπαιδευτικών αδειών.

«Το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο και αποσπασματικό, ακολουθεί πιστά τις μνημονιακές δεσμεύσεις», υποστήριξε η εισηγήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων Έλενα Κουντουρά, προσθέτοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν έχουν στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου αλλά την κατάργηση, με τιμωριτική διάθεση, των προνομίων των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, μίλησε για αποσπασματικό νομοσχέδιο με ρυθμίσεις ήσσονος σημασίας, που προκαλούν, όπως είπε την θυμηδία του ελληνικού λαού, αναγνωρίζοντας πάντως ότι «υπάρχουν και άρθρα με θετικές αποχρώσεις».

Επιφυλάχθηκε επί της αρχής του νομοσχεδίου ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, ζητώντας περαιτέρω διευκρινήσεις αλλά και αλλαγές σε ορισμένα άρθρα, ενώ χαρακτήρισε «ιδεολόγημα ότι για όλα φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι».

«Επέρχονται δυσμενείς αλλαγές για τους δημοσίους υπαλλήλους . Καταργούνται τα συλλογικά, ατομικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Είναι οφθαλμοφανές ότι γίνεται προσπάθεια να θωρακιστεί το σύστημα ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων. Θέλει την πλήρη υποταγή των δημοσίων υπαλλήλων» υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.