current views are: 2

22 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση19:37

«Ναι μεν, αλλά» από το ΠΑΣΟΚ στην τροπολογία για τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ

Στην ανάγκη ορθολογικότερης διαχείρισης του εκπαιδευτικού προσωπικού, απέδωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου την θέσπιση ατομικού παρουσιολογίου και βιβλίου παρουσίας προσωπικού για τους δασκάλους και τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Δημοσίευση 19:37’
αρθρο-newpost

Στην ανάγκη ορθολογικότερης διαχείρισης του εκπαιδευτικού προσωπικού, απέδωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου την θέσπιση ατομικού παρουσιολογίου και βιβλίου παρουσίας προσωπικού για τους δασκάλους και τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Την υπερψήφιση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, της επίμαχης τροπολογίας του υπουργείου Παιδείας, ανακοίνωσε στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Πάρις Κουκουλόπουλος, επικαλούμενος την επικείμενη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα.

«Ψηφίζουμε την τροπολογία. Είναι στο όριο να την χαρακτηρίσει κανείς ιδιώνυμο. Όμως έχουμε δημόσιους λειτουργούς που αρνούνται να συνεργαστούν. Προφανώς διαφωνούμε με τη μετατροπή ενός πολιτικού προβλήματος σε θεσμικό, αλλά είμαστε αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο εκτροπής λειτουργών του κράτους – και δεν είναι η πρώτη φορά» ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, επικαλέστηκε την εμπειρία του Μαρτίου του 2012, όταν απ’ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, «μόνον το ΙΚΑ άκουσε την οδηγία του υπουργείου Οικονομικών για τα ομόλογα – και το χαρτοφυλάκιό του σήμερα έχει αυξηθεί, σε αντίθεση με την περιουσία των άλλων ταμείων που δεν υλοποίησαν την οδηγία».
 
«Ως πότε δημόσιοι λειτουργοί θα συμπεριφέρονται ως Κούρδοι αυτονομιστές;» αναρωτήθηκε ο κ. Κουκουλόπουλος. «Θα ψηφίσουμε την τροπολογία γιατί λέμε “όχι” σε νέα μέτρα, πάμε σε αναμέτρηση με την τρόικα – και πρέπει να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Γι’ αυτό πρέπει να περάσει η διάταξη». Παράλληλα, για τους διοικητικούς υπαλλήλους των οκτώ ΑΕΙ, «να πούμε ένα όχι στις απολύσεις και να το παλέψουμε με την Τρόικα. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να μην χάσει τη δουλειά του ούτε ένας απ’ τους υπαλλήλους αυτούς. Η κινητικότητα όμως, πρέπει να προχωρήσει γιατί πρέπει να έχουμε κράτος» κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
 
Ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, δήλωσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει την τροπολογία. «Τα Πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργήσουν, γιατί παράγουν έργο. Αλλά αυτό που γίνεται με τις δήθεν κινητικότητες που γίνονται διαθεσιμότητες, όταν έχετε προσδιορίσει εκ προοιμίου πόσους θα απολύσετε χωρίς αξιολόγηση, έχουμε αντιδράσεις – και έρχεστε εκ των υστέρων να πείτε για όσους δεν απογραφούν, πως η στάση τους θα είναι αδίκημα για απόλυση».

Από πλευράς ΔΗΜΑΡ, ο Γιάννης Πανούσης ζήτησε να μείνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι στη θέση τους, μέχρι να αξιολογηθούν από κάποια ανεξάρτητη αρχή – και όχι από το υπουργείο ή από τους πρυτάνεις.

Κεδίκογλου: Η ρύθμιση δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα

Νωρίτερα, στην ανάγκη ορθολογικότερης διαχείρισης του εκπαιδευτικού προσωπικού, απέδωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου την θέσπιση ατομικού παρουσιολογίου και βιβλίου παρουσίας προσωπικού για τους δασκάλους και τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής επί της επίμαχης τροπολογίας του υπουργείου Παιδείας.

 ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε πως με τη ρύθμιση, «θέλουμε να έχουμε καθημερινή αποτύπωση για το πού βρίσκεται ο εκάστοτε εκπαιδευτικός – κάτι που γίνεται άλλωστε με διαφόρους τρόπους για κάθε εργαζόμενο. Η ρύθμιση δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά αποσκοπεί στην ορθολογικότερη διαχείριση του προσωπικού».

«Ποιος φοβάται την διαφάνεια; Αντιθέτως: Ερχόμαστε να προστατεύσουμε τον εκπαιδευτικό από κάποιους που λένε πως δεν κάνει σωστά τη δουλειά του» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός.

Ο κ. Κεδίκογλου, τόνισε επίσης πως με την τροπολογία προστίθενται τρεις νέες ειδικότητες στα δημόσια ΙΕΚ, ενώ δήλωσε αναρμόδιος να τοποθετηθεί για την – επίσης επίμαχη – αυτοαπογραφή 1349 διοικητικών υπαλλήλων οκτώ ΑΕΙ, υπενθυμίζοντας πως η συγκεκριμένη παράγραφος εισάγεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, δεσπόζει στη σημερινή, δεύτερη μέρα συζήτησης των άρθρων του νομοσχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου και έχει επισυναφθεί. Πέραν του παρουσιολογίου των εκπαιδευτικών, προβλέπει την δυνατότητα εξάντλησης του υποχρεωτικού ωραρίου τους μέχρι και σε πέντε όμορες σχολικές μονάδες, ενώ θεσπίζει και το δικαίωμα των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης να αλλάζουν την περιοχή τοποθέτησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών εντός των ορίων τους. Η τελευταία παράγραφος της ίδιας τροπολογίας, προβλέπει την υποχρέωση του διοικητικού προσωπικού οκτώ ΑΕΙ να αυτοαπογραφούν επί ποινή αργίας.


σχετικα αρθρα