Η ΔΤ λειτουργεί με μηνιαίο κόστος κάτω από 1 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο υφυπουργός αρμόδιος για την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, Π. Καψής, μιλώντας στη Βουλή για την τροπολογία με την οποία παρατείνεται το μεταβατικό καθεστώς της ΔΤ για άλλους 10 μήνες.

Ειδικότερα, ο κ. Καψής τόνισε πως «στους δύο μήνες λειτουργίας της ΔΤ, είχαν ξοδευτεί 1.832.000 - και οι 500.000 οφείλονται στο ότι η ΔΤ δεν μπορεί να πάει στην Αγία Παρασκευή και να έχει πρόσβαση στο αρχείο της ΕΡΤ. Άρα, το μηνιαίο κόστος είναι κάτω από 1 εκατομμύριο. Νομίζω ότι δεν υπάρχει τηλεόραση στον κόσμο που να λειτουργεί με τέτοιο κόστος».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, η τροπολογία προβλέπει παράταση των δίμηνων συμβάσεων κατά δέκα μήνες, προκειμένου να καλυφθεί επαρκώς η Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε.: «Για να προσλάβει η ΝΕΡΙΤ τον κόσμο που χρειάζεται, μονάχα μέσω ΑΣΕΠ και μη έχοντας αποκτήσει ακόμη νομική διάσταση, θα περάσουν τρεις με τέσσερις μήνες. Αν θέλουμε να έχουμε δημόσια τηλεόραση, θα πρέπει κατά συνέπεια να παραταθούν αυτές οι συμβάσεις. Βάλαμε δέκα μήνες γιατί κάποιοι θα προσληφθούν για την ελληνική Προεδρία - και ενδεχομένως ένας μικρός αριθμός να χρειαστεί να μείνει μέχρι το τέλος της ελληνικής Προεδρίας» ανέφερε ο κ. Καψής, εκφράζοντας την ελπίδα πως η ΝΕΡΙΤ θα αρχίσει να εκπέμπει στις αρχές του νέου έτους.

Από την πλευρά της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), υπογράμμισε πως «η προθεσμία κύρωσης της κατάπτυστης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ, εξέπνευσε την προηγούμενη Παρασκευή» και πως «δεν αφήνουν την ΕΡΤ να λειτουργήσει ενώ είναι η μόνη νόμιμη κρατική ραδιοτηλεόραση, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ».

«Προσπαθείτε να νομιμοποιήσετε από το παράθυρο την ανυπόστατη ΝΕΡΙΤ. Εφόσον εξέπνευσε η προθεσμία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, οφείλουν να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία οι αρμόδιοι υπουργοί. Νομοθέτηση με την Πράξη, δεν νοείται» συμπλήρωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 Σφοδρή υπήρξε η τοποθέτηση του Δημήτρη Αναγνωστάκη, επιφορτισμένου από τη ΔΗΜΑΡ να τοποθετηθεί επί της τροπολογίας για την ΝΕΡΙΤ: «Τέσσερις μήνες μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ, το νέο σχήμα της ΔΤ, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Σε ενημέρωση, ψυχαγωγία και πολιτισμό, το σημερινό σχήμα αποτυγχάνει παταγωδώς».

«Στεναχωρέθηκα για τις βαριές κατηγορίες του κου Αναγνωστάκη και για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίστηκαν οι προσπάθειές μας. Ήμασταν ανοικτοί στην συνεργασία, αλλά χωρίς ανταπόκριση. Υπήρξε μεγάλη προκατάληψη και προσπάθεια να υποτιμηθεί με ψεύδη το εγχείρημα» απάντησε ο Παντελής Καψής.

«Ζητούμε άμεση επαναλειτουργία του νέου φορέα, να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις της δεύτερης φουρνιάς με τα δίμηνα, ώστε να αρχίσει από τώρα να οργανώνεται η ΝΕΡΙΤ και να απελευθερωθεί το κτήριο της Αγίας Παρασκευής - όχι με βία. Αυτή η κόντρα, μας οδηγεί σε τυφλή πόλωση που δεν οδηγεί πουθενά» υποστήριξε  από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος.

«Είχαμε προειδοποιήσαμε πως θα έρθει κάποια στιγμή που θα κυβερνάμε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που θα παράγουν αποτελέσματα χωρίς να γίνονται δεκτές απ' τη Βουλή. Αυτό συνέβη και στην ΕΡΤ» σχολίασε ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ) δηλώνοντας πως το κόμμα του θα καταψηφίσει την τροπολογία.