current views are: 1

23 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση04:21

Οι δύο αρχηγοί γράφουν τις «κόκκινες γραμμές» στην προγραμματική συμφωνία

Στρατηγική έναντι των πιέσεων της τρόικας αλλά και της δεδομένης αδυναμίας τόσο των πολιτών όσο και του πολιτικού προσωπικού να αντέξει νέα μέτρα καλούνται να διαμορφώσουν στις 17:00 το απόγευμα οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δημοσίευση 04:21’
αρθρο-newpost

Στρατηγική έναντι των πιέσεων της τρόικας αλλά και της δεδομένης αδυναμίας τόσο των πολιτών όσο και του πολιτικού προσωπικού να αντέξει νέα μέτρα καλούνται να διαμορφώσουν στις 17:00 το απόγευμα οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Στρατηγική έναντι των πιέσεων της τρόικας αλλά και της δεδομένης αδυναμίας τόσο των πολιτών όσο και του πολιτικού προσωπικού να αντέξει νέα μέτρα καλούνται να διαμορφώσουν στις 17:00 το απόγευμα οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρά το γεγονός ότι, όπως είχε προαναγγείλει το newpost.gr, οι τόνοι έναντι της τρόικας έπεσαν, μετά και τις σφοδρές αντιδράσεις από το εξωτερικό, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τις δικές τους κόκκινες γραμμές, οι οποίες άλλωστε θα περιγράφονται και στην προγραμματική συμφωνία που θα οριστικοποιηθεί, δηλαδή, όχι νέα οριζόντια μέτρα, έξοδος από το μνημόνιο, δημοσιονομική αυτοδυναμία της Ελλάδας και ελάφρυνση του δυσθεώρητου χρέους. 

Στο κυβερνητικό επιτελείο ήδη αναζητούνται τρόποι για έναν έντιμο συμβιβασμό, δηλαδή για την τήρηση της θέσης «όχι νέα μέτρα» αλλά με όρους που θα είναι συμβατοί με την τρόικα.

Άλλωστε, φαίνεται ότι έχει διαμηνυθεί προς την ελληνική πλευρά ότι η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, για την οποία παραμένει το αγκάθι της κινητικότητας και, κυρίως, η τύχη των αμυντικών βιομηχανιών, και το κλείσιμο του προϋπολογισμού για το 2014 (δημοσιονομικό κενό) αποτελούν προϋποθέσεις για να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση των επόμενων ετών, κι αν αυτή θα γίνει με όρους μνημονίου ή με άλλο μηχανισμό που θα επιτρέπει – όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά – την απομάκρυνση της τρόικας και, φυσικά, η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος και τους τρόπους ελάφρυνσης της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της κυβέρνησης παρατηρούνται διαφορετικές εισηγήσεις. Το Μαξίμου, επισήμως, αρνείται το δημοσιονομικό κενό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2014, το οποίο άλλωστε η τρόικα, μόλις τον περασμένο Ιούλιο, επίσης δεν συζητούσε. Στο οικονομικό επιτελείο, πάλι, ο μεν κ. Χρ. Σταϊκούρας σημειώνει ότι τέτοιο κενό δεν υπάρχει. Στον αντίποδα, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να αναγνωρίζει τρύπα περίπου 500 – 600 εκατ. ευρώ, την οποία προσδοκά να καλύψει με διαρθρωτικά μέτρα.

Η θέση Στουρνάρα περί αναγνώρισης κάποιου κενού (σ.σ. ούτως ή άλλως η Αθήνα δεν έχει εφαρμόσει ψηφισθέντα μέτρα όπως η εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ ΟΑΕΕ και οι περικοπές στους ενστόλους που από μόνα τους προκαλούν τρύπες) μοιάζει να έχει γίνει, εν τέλει, αποδεκτή και από τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο. Ωστόσο, ο τρόπος κάλυψής της και άρα και η τελική συμφωνία με την τρόικα δεν έχει ακόμη εξευρεθεί.

Εξού και προχθεσινή αναφορά Στουρνάρα σε σημειακές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, θέση που στο παρελθόν έχει διατυπώσει και ο Γ. Βρούτσης, προκάλεσε εκνευρισμό στο Μαξίμου, την αντίδραση Βενιζέλου ο οποίος σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός και ο ίδιος(!) δεν έχουν αποφασίσει και τις… διευκρινήσεις του οικονομικού επιτελείου για το τι τελικά εννοούσε ο Υπουργός Οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, ενόψει των μεγάλων ζητημάτων της χρηματοδότησης και του χρέους, ο κ. Σαμαράς έχει δώσει ρητή εντολή ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες ενόψει της αξιολόγησης για το 1 δισ. ευρώ ώστε να εγκριθεί η εκταμίευσή του στο Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου. Εκτιμά ότι θα πρέπει ένα – ένα να αφαιρούνται τα εμπόδια πριν ανοίξει ο κύκλος της μεγάλης διαπραγμάτευσης, σε μία προσπάθεια της Αθήνας να κλείσει ένα καλό πακέτο λύσης πριν τις ευρωεκλογές. 

Ωστόσο ακόμη και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν είναι εύκολη. Ο Κων. Αρβανιτόπουλος έλαβε χθες σαφή εντολή, λίγη ώρα πριν τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, να προχωρήσει τις διαδικασίες με την κινητικότητα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, οι οποίοι εκκρεμούν για να κλείσει ο πρώτος κύκλος κινητικότητας. Μεγαλύτερο ακόμη είναι το πρόβλημα στο ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών.

Η τρόικα επιμένει για λουκέτο, τουλάχιστον στα ΕΑΣ, και σημαντική συρρίκνωση της ΕΛΒΟ, θέση που δύσκολα θα γίνει αποδεκτή από τους δύο αρχηγούς αλλά και από την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Φώφη Γεννηματά που αρνείται πεισματικά κάθε πρόταση που απέχει από την αρχική της ελληνικής πλευράς. 

Γίνεται κατανοητό ότι η πορεία της Ελλάδας εντός μνημονίου έχει φτάσει πλέον σε ένα οριακό σημείο. Πολλοί κάνουν λόγο για σημείο θραύσης είτε μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, είτε μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας. Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα επιδιώξουν να μην προκαλέσουν το πρώτο και ταυτόχρονα να αποφύγουν το δεύτερο… 

Η συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr η προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα στηρίζεται στην ταύτιση απόψεων των δύο αρχηγών, ότι δε θα ληφθούν νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις αλλά και αύξησης φόρων.

Η συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων θα περιλαμβάνει, διακήρυξη για την στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων αλλά και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Σε αυτή τη συμφωνία θα προσπαθήσουν οι δύο αρχηγοί να περιγράψουν την πορεία μετά το μνημόνιο αλλά και την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας μέσω αύξησης της ανταγωνιστικότητας ενίσχυσης των εταιριών που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, αλλά και αντιμετώπισης της ανεργίας κυρίως των νέων.

Όμως, η προγραμματική συμφωνία αναμένεται να περιλαμβάνει και την περιγραφή θεσμικών αλλαγών με κεντρικά θέματα την , αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.  


σχετικα αρθρα