Η αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

«Οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν να διακόψουν την κρατική χρηματοδότηση από το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, ως μία τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης να πατάξει ένα κόμμα που έχει χαρακτηριστεί νεοναζιστική εγκληματική ομάδα», αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, 235 βουλευτές της Βουλής των 300 ψήφισαν τη νομοθετική διάταξη που προβλέπει την παύση της χρηματοδότησης σε πολιτικά κόμματα των οποίων ο αρχηγός ή το 1/10 των βουλευτών του κατηγορούνται για εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση ή τρομοκρατικές ενέργειες.

«Η ελληνική βουλή ψήφισε ομόφωνα την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης για την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή», αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC. Το βρετανικό δίκτυο υπενθυμίζει την προφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου και άλλων μελών της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα.

«Η Ελλάδα παγώνει τη χρηματοδότηση της ναζιστικά εμπνευσμένης Χρυσής Αυγής» σημειώνει το Associated press. Το πρακτορείο αναφέρεται στη νέα νομοθετική διάταξη για τη διακοπή της κρατικής επιχορήγησης σε κόμματα που αντιμετωπίζουν εγκληματικές κατηγορίες.

Στην ψηφοφορία της Βουλής αναφέρεται και το Al Jazeera, επισημαίνοντας ότι η απόφαση για αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης θα στερήσει από την Χρυσή Αυγή περίπου 1,2 εκατ. δολάρια.

«Σφίγγει ο κλοιός για το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής: Η Βουλή έδωσε τέλος στην κρατική χρηματοδότησή της. Η τροπολογία προβλέπει την αναστολή χρηματοδότησης σε κόμματα ο αρχηγός και το 1/10 των βουλευτών του εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες», προσθέτει η εφημερίδα.

Τέλος, σε σχετικό της δημοσίευμα, η Zeit, αναφέρει ότι καταργείται η κρατική επιχορήγηση στο νεοναζιστικό κόμμα, ενώ η Suddeutsche Zeitungτου Μονάχου υπογραμμίζει ότι «πλέον η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν θα λαμβάνει χρήματα από το κράτος».