Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, την ημέρα του «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού, φθάνουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στην Αθήνα για να ξεκινήσει ο έλεγχος του ελληνικού προγράμματος. Εάν κανείς δεν ήξερε το πραγματικό πρόγραμμα των τροϊκανών, θα νόμιζε ότι μας κάνουν «πλάκα» και πως θέλουν να μας περιπαίξουν!

Αυτές τις ημέρες στο πολιτικό σύστημα και στην κοινωνία, ενισχύεται το μέτωπο των «όχι» στα νέα μέτρα… Αυτή την άρνηση στα νέα δημοσιονομικά μέτρα διακηρύσσουν, τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Είναι πιστευτό όμως; Ορισμένοι υπουργοί και πολλοί βουλευτές με προηγούμενη υπουργική εμπειρία μετά το 2009, αμφισβητούν τα μεταδιδόμενα από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς και εκτιμούν ότι το νέο μνημόνιο και τα νέα μέτρα είναι προ των πυλών.  Δεν είναι τυχαίο, ότι πολλά απ’ όσα λέγονται, π.χ. για το δημοσιονομικό πλεόνασμα, ανήκουν στο … πεδίο της δημοσιονομικής λογιστικής.

Παραμένει λοιπόν άξιο απορίας γιατί οι πολιτικοί αρχηγοί δεν παραδέχονται ότι το καλύτερο που μπορούν να πράξουν είναι να δώσουν πραγματικά σκληρή μάχη με την τρόικα έτσι ώστε να επιτύχουν τις μικρότερες δυνατές οριζόντιες περικοπές. Ήδη η αποκάλυψη για νέες περικοπές στις συντάξεις σε ΔΕΗ, τράπεζες και εμπόρους αποτελεί ένα ακόμα «χτύπημα», το οποίο προσπάθησε να απορροφήσει το Μαξίμου με το «φρένο» που επιχειρήθηκε να μπει στον Γιάννη Στουρνάρα μέσω διαρροών. 

Μέχρι στιγμής διαπιστώνουμε ότι διαμορφώνεται μια εικόνα σύγκρουσης της κυβέρνησης με την τρόικα. Αυτό θεωρείται από έμπειρα πολιτικά στελέχη, ως κομβικό αλλά και ρίσκο των Σαμαρά και Βενιζέλου, καθώς την σύγκρουση την επιλέγεις όταν έχεις περάσει από το στάδιο της διαπραγμάτευσης και έχεις φθάσει στο απώτατο σημείο.

Είναι σαφές ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός φαίνεται να μην έχει ξεκάθαρη στρατηγική σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της πολιτικής διαπραγμάτευσης και αυτό μένει να ξεκαθαριστεί, εάν γίνει, στην σημερινή συνάντηση των Σαμαρά και Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και θα οριστικοποιήσουν και την προγραμματική συμφωνία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, αλλά παρ' όλα αυτά ουδείς εκ των επιτελών στα κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό, δηλ. στους κόλπους της τρόικας, φαίνεται να βιάζεται να αποφασίσει.

Και επειδή ήδη πολύτιμος χρόνος έχει χαθεί, για μια ακόμα φορά η προσαρμογή θα πρέπει να επιτευχθεί υπό συνθήκες ύφεσης χωρίς αναπτυξιακές πνοές, ενδεχομένως με άδικες οριζόντιες περικοπές που θα επιτείνουν την ύφεση.

Η κυβέρνηση, θα πρέπει να προσέξει να μην καταστεί ανήμπορη όσο και οι προηγούμενες για να δικαιολογήσει πολιτικά την ύστατη λύση των περιοριστικών μέτρων την ώρα που καθησυχάζει τους πολίτες για το αντίθετο. Αναμένει την έλευση των «βαρβάρων» της τρόικας, οι οποίοι, κατά την προσφιλή τους μέθοδο θα αποφανθούν ότι τα νέα μέτρα είναι απαραίτητα.