Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Την ώρα που η Λευκωσία ελπίζει ότι μπορεί να της δοθεί πίσω η Αμμόχωστος, η Άγκυρα εδώ και πολλά χρόνια παίζει βρώμικα παιχνίδια στην περιοχή αυτή.

Διοργανώνει κάθε χρόνο ασκήσεις στη συγκεκριμένη πόλη καλώντας μάλιστα και Ακολούθους Άμυνας (ΑΚΑΜ) ξένων πρεσβειών. Να σημειωθεί ότι για να δελεάσει και να πείσει τους ΑΚΑΜ να προσέλθουν τους πληροφορεί ότι θα φιλοξενηθούν σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία και τους υπόσχεται μία διαμονή από την οποία δεν θα τους... λείψει τίποτα, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα πραγματοποιεί αρχές του καλοκαιριού (Ιούνιο) κάθε έτους και φέρει το όνομα “Ο μάρτυρας Γκανέρ Γκιονέλ. Υποτίθεται ότι η εν λόγω άσκηση αφορά έρευνα και διάσωση. Ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες από Έλληνες αξιωματούχους αναφέρουν ότι μπορεί το επίκεντρο της συγκεκριμένης άσκησης να είναι η “έρευνα και η διάσωση”, ωστόσο πλαισιώνεται και από μέρους υποασκήσεις που είναι στρατηγικού ενδιαφέροντος. 

Στόχος της Άγκυρας είναι να παγιωθεί η εντύπωση ότι η “Αμμόχωστος αποτελεί τουρκικό έδαφος” και είναι “επιχειρησιακού ενδιαφέροντος”. Η Αμμόχωστος μόνο πόλη φάντασμα δεν αποτελεί . Το μόνο τμήμα που δίνει την εικόνα της “νεκρής πόλης” είναι το κομμάτι που συνορεύει με την ελεύθερη Κύπρο. Το λιμάνι της Αμμοχώστου λειτουργεί κανονικά και υπάρχει σε αυτό μεγάλη δραστηριότητα, όπως μας είπαν Έλληνες αξιωματούχοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν.

Ευτυχώς όμως που το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο θέμα και ενεργεί όπως απαιτείται. Συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια ενημέρωσε όλες τις ξένες πρεσβείες στην Τουρκία για το θέμα της Αμμοχώστου και πως κάθε στρατιωτική ενέργεια εκεί είναι παράνομη, βάση αποφάσεων του ΟΗΕ.

Τονίζεται από ελληνικής πλευράς ότι αν αποστείλουν στην Αμμόχωστο Ακολούθους Άμυνάς να παρακολουθήσουν την οποιαδήποτε άσκηση, άθελά τους θα συμβάλλουν στις παράνομες πράξεις του ψευδοκράτους και θα βοηθήσουν  την προσπάθεια της Άγκυρας να “νομιμοποιήσει” την οποιαδήποτε στρατιωτική της ενέργεια εκεί. Η ανταπόκριση που υπήρξε φέτος από τις ξένες χώρες ήταν θετική για την Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα ήταν να μην παραβρεθούν ούτε οι Ακόλουθοι Άμυνας από κράτη που θεωρούνται “αδελφές χώρες” της Τουρκίας.