Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Την ώρα που στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σκληρό παρασκήνιο για την τύχη του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, Αντώνης Σαμαρας και Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου για να καθορίσουν τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η γραμμή άμυνας της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές μας είναι συγκεκριμένη, συνοψίζεται στη φράση «όχι άλλα μέτρα» και εκφράζεται πλέον ανοικτά τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ

Την αφετηρία της πολιτικής διαπραγμάτευσης σηματοδότησε από τη Ρώμη στην προχθεσινή κοινή συνέντευξη του με τον Ενρίκο Λέτα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός στέλνοντας το μήνυμα προς τους εταίρους μας οτι «εμεις τα κάναμε όλα, τώρα περιμένουμε από τους δανειστές να κάνουν ό,τι πρέπει». 

Στο πλαίσιο αυτό, και ενόψει της μετάβασης του κ. Σαμαρα στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε., η επίσκεψη στην Ιταλία είχε ιδιαίτερη σημασία για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου του Νότου απέναντι στην οικονομική λογική της Γερμανίας με δεδομένο και το ότι η γειτονική χώρα θα διαδεχθεί την Ελλάδα στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο.

Έτσι, η προκλητική στάση της τρόικας απέναντι στη χώρα μας, που αξιώνει νέα μέτρα, μη λαμβάνοντας υπόψη τα όσα έχει επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση και αθετώντας τις δεσμεύσεις της για λύση στο ζήτημα του χρέους, αναμένεται να αποτελέσει το νούμερο ένα θέμα στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβερνησης.

Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, που έχουν ήδη συμφωνήσει ότι η οποία λύση δεν θα σχετίζεται με κάποιο νέο πακέτο βοήθειας, αλλά να εδράζεται πάνω στην απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, θα πρέπει να προετοιμάσουν και τον τρόπο αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης, εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια για την περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ναυαγήσουν.

Ωστόσο στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να καθορίσει το βηματισμό της στο δρόμο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης που ξεκινά μέσα στο Νοέμβριο, η χθεσινή κίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, να δημιουργήσει νέο ζήτημα με τον Γιάννη Στουρνάρα με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για τις συντάξεις που χωρίζουν τους ασφαλισμένους σε «πληβείους και πατρικίους», μόνο πρόβλημα δημιουργούν.

Για να λυθεί το θέμα που δημιουργήθηκε, με τον κ. Στουρνάρα, χρειάστηκε να υπάρξει διευκρίνιση από το υπουργείο Οικονομικών, όπου ξεκαθαριζόταν ότι η αναφορά αυτή είχε να κάνει με στοχευόμενες δράσεις που αφορούν παρεμβάσεις στις πρόωρες συντάξεις, σε όσους δηλαδή παίρνουν σύνταξη από τα 40 ή και ακόμη παρακάτω.

Το δεύτερο «αγκάθι» στην ατζέντα της συνάντησης των δυο αντρών, είναι η ολοκλήρωση του κειμένου της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η οποία συνεχώς προχωρά και  ποτέ δεν ανακοινώνεται. Αν και οι βασικοί άξονες της συμφωνίας υπάρχουν ήδη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να επιμεινει στον πρωθυπουργό για να τελειώσει η διαδικασία και να δοθεί το κείμενο στη δημοσιότητα.

Για τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως αυτά της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής, η των αλλαγών για τη θεσμική θωράκιση της Δημοκρατίας και την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, υπάρχει ήδη συμφωνία ανάμεσα στους δυο κυβερνητικούς εταίρους.

Στο σημερινό τετ α τετ του κ. Σαμαρα με τον κ. Βενιζελο αναμένεται να τεθουν και οι...σχέσεις του αντιπροέδρου της κυβερνησης με τον υπουργό Αμυνας, με τη συνάντηση να πραγματοποιειται μια μέρα μετα την κάλυψη που παρείχε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή την επιθεση που εξαπέλυσε εναντίον του κ. Βενιζέλου ο ΣΥΡΙΖΑ.