«Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης» αξιώνει από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, με επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν σήμερα ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην επερώτηση σκιαγραφείται ένα δραματικό σκηνικό, με στατιστικές που φέρουν τους ανέργους να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 800.000 τα τρία τελευταία χρόνια, το 12,9% του πληθυσμού να ζει σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο- και με τη Eurostat να δίνει στο δείκτη ανάπτυξης νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, αρνητικό ποσοστό -8,3%, «μην αφήνοντας κανένα περιθώριο αισιόδοξης προοπτικής». 

Από τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, 379.844 αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΑΕΕ και πάνω από 1 εκατομμύριο μένουν χωρίς υγειονομική περίθαλψη, σημειώνει.

«Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρόεδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντού σε πρόσφατο συνέδριο, ο Οργανισμός εξυπηρετεί 6.171.000 πολίτες με ασφαλιστική ικανότητα, 449.000 άτομα έχουν ασφαλιστική ικανότητα αλλά δεν έχουν ταυτοποιηθεί, 3.000.900 άτομα είναι χωρίς ασφαλιστική ικανότητα και χωρίς ταυτοποίηση, ενώ είναι καταγεγραμμένοι 3.068.000 ως ανασφάλιστοι. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης ανέφερε λίγες μέρες μετά ότι «ούτε η κυβέρνηση γνωρίζει πόσοι είναι ακριβώς οι ανασφάλιστοι και οι ασφαλισμένοι». Μία δήλωση, η οποία καθιστά επείγουσα την ανάγκη να υπάρξει μια λύση καθολικής και ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση ή νομιμότητα παραμονής στη χώρα, στη δημόσια, ποιοτική και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», σημειώνεται στην επερώτηση.

«Η μεγάλη έκταση του φαινομένου της «υγειονομικής φτώχειας» του ελληνικού λαού, η αυξημένη επιβάρυνση της υγείας ως απόρροια των συνεπειών της κρίσης, καθώς και οι συνεχείς εκκλήσεις επιστημονικών φορέων, ανθρωπιστικών οργανώσεων και διεθνών οργανισμών για την αναγκαιότητα της καθολικής πρόσβασης σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα μέτρα που υλοποιούνται από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση, η οποία προωθεί τη δραματική περικοπή της δημόσιας και ασφαλιστικής δαπάνης υγείας, τη συρρίκνωση των δημόσιων δομών περίθαλψης και την ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση του Συστήματος Υγείας», τονίζουν στην επερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.