Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για ένα αναβαθμισμένο, δημόσιο, καθολικό και αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σε χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική και στην πολιτική που ασκείται μέσω των μνημονίων, αλλά και στην πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που, όπως είπε, οδήγησαν στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ σημείωσε και τις ευθύνες για τα τεράστια κενά σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή του ΙΚΑ.

Η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας βεβαίως ήταν μια υπόθεση που αφορά όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πήρε διαστάσεις εγκλήματος, τραγωδίας με το PSI, είπε ο κ. Τσίπρας, εστιάζοντας στο καταστροφικό «κούρεμα» στα ασφαλιστικά ταμεία που δεν αποκαθίσταται, εν αντιθέσει με το «κούρεμα» στις τράπεζες για τις οποίες γίνεται ανακεφαλαιοποίηση.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για θέατρο του παραλόγου λέγοντας ότι «αυτοί οι οποίοι έχουν συνυπογράψει και ψηφίσει όλα αυτά τα μέτρα που μας έχουν οδηγήσει σε κατάσταση λεηλασίας, σήμερα μας παριστάνουν τους Ροβεσπιέρους, τους επαναστάτες, σηκώνουν δήθεν το λάβαρο της επανάστασης και λένε, όχι νέα μέτρα, δεν υπάρχει περίπτωση».

Στο σημείο αυτό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ακόλουθο ερώτημα: «Κάθε φορά που βγαίνω στα ΜΜΕ, αγαπητοί φίλοι, με ρωτούν οι δημοσιογράφοι, αν εσείς πείτε όχι σε συνέχιση του μνημονίου και σε νέα μέτρα και σας πουν κι αυτοί όχι, τι θα κάνετε; Ρωτώ λοιπόν. Γιατί δεν γίνεται μια τέτοια ερώτηση σ’ αυτούς που παριστάνουν σήμερα τους επαναστάτες. Αν η τρόικα τους πει όχι, τι θα κάνουν; Δεν θα ανοίξει η γη να μας καταπιεί; Δεν θα μας κόψουν τη χρηματοδότηση; Δεν θα καταστραφεί η χώρα αν η τρόικα πει όχι; Μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέσει ζήτημα ακύρωσης του μνημονίου και πει η τρόικα όχι, θα καταστραφεί η χώρα;».

Για το ΙΚΑ ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας υποβαθμίζεται και απαξιώνεται, κυρίως μέσω της υποχρηματοδότησης αλλά και της υποστελέχωσής του. Από τους 9.000 υπαλλήλους που είχε το 2009 έμειναν περίπου οι μισοί. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προχώρησε σε 200 διαθεσιμότητες και σε απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων που είχαν πετύχει μάλιστα με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. 

Το ΙΚΑ, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι εγκαταλελειμμένο χωρίς μηχανοργάνωση, χωρίς σύγχρονα εργαλεία για να εξυπηρετήσει τον πολίτη και κάποιοι ρίχνουν το βάρος στους εργαζόμενους όταν διαρκώς προχωρούν σε πολιτικές απαξίωσης με απολύσεις».

Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι απαιτείται η ενίσχυση και όχι η απαξίωση και η διάλυση τόσο του ΙΚΑ όσο και των ελεγκτικών μηχανισμών, είπε ο κ. Τσίπρας και δήλωσε ότι το κόμμα του θέτει ως στόχο την αξιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αύξηση των εσόδων του ιδρύματος.