«Κλείδωσε» η προγραμματική συμφωνία στη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συμφωνία είναι εντεκασέλιδη, περιλαμβάνει 43 σημεία και αποτελεί συμπλήρωση και επικαιροποίηση της προηγούμενης του Ιουλίου 2012. Ορίζοντας διακυβέρνησης είναι η τετραετία.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «η προγραμματική συμφωνία αποτελεί το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης απέναντι στη τρόικα και τους εταίρους. Είμαστε συνεπείς. Θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας αλλά δεν μπορούμε να αποδεχθούμε νέα βάρη για τον ελληνικό λαό. 

Η προγραμματική συμφωνία δεν είναι ανάμεσα σε δύο κόμματα αλλά μεταξύ της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Είναι μια πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμπράξουν», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. 

Τι περιλαμβάνει η προγραμματική συμφωνία

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία της συμφωνίας, «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρά τις ιδεολογικές διαφορές και διαφορετικές εκτιμήσεις για κρίσιμες περιόδους του παρελθόντος, συνεργάζονται στην παρούσα κυβέρνηση εθνικής ευθύνης ώστε να διασφαλίσουν την ασφαλή πορεία της χώρας μέσα στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη και την οριστική έξοδο από την κρίση. 

Προϋπόθεση για να επιτευχθει αυτός ο εθνικός στόχος είναι η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα και η εξάντληση της τετραετίας.

Και τα δύο κόμματα έχουν πλήρη συνείδηση της κατάστασης και βασική επιδίωξη είναι η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, η ανάσχεση της ανεργίας, η προστασία ευπαθών ομάδων και η αποκατάσταση των αδικιών». 

Όπως αναφέρεται, «απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από την ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης. Προτεραιότητα είναι η παραγωγή πλούτου μέσα από την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Ένας δρόμος υπάρχει για την οριστική και πραγματική απαλλαγή της πατρίδας μας από το μνημόνιο που αποτυπώνει την εξαιρετικά δύσκολη και άνιση διαπραγμάτευση με τους εταίρους και πιστωτές».

«Ξέρουμε πλέον όλοι στον τόπο αυτό ότι “σχέδιο Β”, χωρίς θυσίες, εύκολο και ανώδυνο,  δεν υπάρχει. Γι' αυτό ο διάλογος και η συνεννόηση με τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου είναι προτεραιότητά μας. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί το «μέτωπο ευθύνης» που θα εγγυηθεί την επιτυχία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

Τώρα που η Ελλάδα, χάρις στις θυσίες των πολιτών της, παρουσιάζει ήδη διαρθρωτικό δημοσιονομικό πλεόνασμα και πετυχαίνει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και σε ονομαστικούς όρους, είναι απολύτως αναγκαίο να διαμορφωθεί η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση γύρω από το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, που ξανακάνει την Ελλάδα αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη» αναφέρεται.

Επίσης, αναφορά γίνεται και στην αντίσταση που προβάλλει η κυβέρνηση στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. «Τώρα η Ελλάδα μπορεί να λέει διεθνώς με πειστικό τρόπο ότι νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις ούτε πρέπει ούτε μπορεί να ληφθούν. Δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η εθνική οικονομία. Μόνη λύση είναι πλέον η αύξηση του εθνικού εισοδήματος, του ΑΕΠ.

Αυτός είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος:

- Πρώτον, για την κάλυψη οποιουδήποτε δημοσιονομικού κενού πέρα από τα συμφωνημένα, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής το 2016, χωρίς να τροφοδοτείται η ύφεση και η ανεργία και

- Δεύτερον, για την ταχύτερη - και ασφαλέστερη - επάνοδο της χώρας στις αγορές για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών. η αύξηση του εθνικού εισοδήματος, του ΑΕΠ!» τονίζεται.

Σύμφωνα με την προγραμαμτική συμφωνία η εντυπωσιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 2010 έως σήμερα, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, η δραστική μείωση του δημοσίου χρέους -η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ οπουδήποτε στον κόσμο- που επιτεύχθηκε το Μάρτιο του 2012 και συμπληρώθηκε το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, η πολύ σημαντική βελτίωση των όρων εξυπηρέτησης του χρέους (επίσης η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ), η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με κεφάλαια προερχόμενα από το πρόγραμμα προσαρμογής και συνεπώς η πλήρης προστασία των καταθέσεων (που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι μικρές), είναι κρίσιμα επιτεύγματα, χωρίς προηγούμενο. 

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που διαμορφώθηκε αρχικά το Φεβρουάριο του 2010. Ιδιωτικοποίηση δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, «εκποίηση» της δημόσιας περιουσίας. 

Σε άλλο σημείο της συμφωνίας αναφέρονται οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για τα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως σημειώνεται οι ρυθμίσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, με ρεαλιστικό για τα δεδομένα τη αγοράς και χρήσιμο για το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία τρόπο, είναι σταθερή επιδίωξη μας στη διαπραγμάτευση με του ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ. Οι ισχύουσες ρυθμίσεις επιδιώκουμε να βελτιωθούν, έτσι ώστε να διευκολύνουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις επιχειρήσεις και όλους τους οφειλέτες που θέλουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
 
Το ίδιο ισχύει και για τις ρυθμίσεις των δανείων από το τραπεζικό σύστημα πού πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο φιλικές, ευέλικτες και ρεαλιστικές με όριο τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του δημοσίου και την απόλυτη προστασία των καταθέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό η ενυπόθηκη ή προσημειωμένη πρώτη κατοικία του φτωχού ή μέσου νοικοκυριού που αγωνίζεται να ρυθμίσει και να εξυπηρετήσει τα δάνεια του ή βρίσκεται αποδεδειγμένα σε αντικειμενική αδυναμία είναι και θα είναι απολύτως διασφαλισμένη έναντι πλειστηριασμών. 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την προγραμματική συμφωνία