«Για την Ελλάδα, στόχος των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών σε όλο το εύρος της, από τη Θράκη μέχρι το Καστελόριζο» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, με αφορμή δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με τις οποίες εξαιρεί από μία ενδεχόμενη συνολική συμφωνία για το Αιγαίο το Καστελόριζο, το οποίο, όπως υποστηρίζει, δεν είναι μέρος του Αιγαίου αλλά της Μεσογείου.

«Οι διερευνητικές επαφές έχουν ρητό στόχο να εξετάσουν όλα τα θέματα που αφορούν τις διαφωνίες μας στο Αιγαίο. Επομένως, είμαστε επικεντρωμένοι κατά προτεραιότητα στο θέμα του Αιγαίου. Ωστόσο, το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο» δηλώνει ο κ. Νταβούτογλου στην Καθημερινή της Κυριακής, δύο ημέρες πριν από την άφιξή του στην Αθήνα για τριήμερη επίσκεψη.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπερασπίζεται το δικαίωμα των τουρκικών πολεμικών πλοίων, να πραγματοποιούν «αβλαβείς διελεύσεις» στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σε απόσταση αναπνοής από τη στεριά. «Κατ΄αναλογία, αν ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο πραγματοποιήσει αβλαβή διέλευση από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, ακόμη και αν περάσει πολύ κοντά από την τουρκική ενδοχώρα, δεν θα αντιδράσουμε καθόλου. Τουναντίον, θα το καλωσορίσουμε σε κάποιο από τα λιμάνια μας και θα προσφέρουμε μία κούπα καφέ στο πλήρωμα του» προσθέτει χαρακτηριστικά.