Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

«Εξαίρετη νομικός, πολιτικός sui generis, με βαθιά γνώση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της πολιτικής της αντανάκλασης, άκαμπτη σε θέματα αρχών» είναι μερικά απο τα σχόλια που ακολουθούν την 37χρονη βουλευτή Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου ψηφίζοντας στη Βουλή «παρών» στην ψηφοφορία για την αναστολή της χρηματοδότησης κομμάτων που «στελέχη τους κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», αντίθετα με τη «γραμμή» του κόμματος, απασχόλησε τους δημοσιολογούντες και όσους θέλουν να βλέπουν «σκιές» πίσω από μάλλον καθαρές θέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε ενημερώσει τον πρόεδρο του κόμματος αλλά και το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας ότι η ρύθμιση αυτή με τον τρόπο που είχε κατατεθεί εγκυμονούσε κινδύνους, εάν η όποια μελλοντική κυβέρνηση, αποφάσιζε να προβεί σε συσταλτική ερμηνεία της συγκεκριμένης διάταξης, δημιουργώντας όπως λένε συνομιλητές της, ένα ανευ προηγουμένου «πογκρόμ» εναντίον όσων θα ενέπιπταν σε αυτή.

Οι σπουδές της, μεταπτυχιακό στη Νομική σχολή της Σορβόνης, με αντικείμενο το ευρωπαϊκό ποινικό δίκαιο και την αντεγκληματική πολιτική στην Ευρώπη και την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι προφανές ότι υπερίσχυσαν της πολιτικής «σκοπιμότητας».

Η κοινοβουλευτική της παρουσία εξάλλου, ήταν μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ και έχουν μείνει ιστορικές οι «κόντρες» της με τον τότε πρόεδρο της επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκη αλλά και οι αποκαλύψεις της για την πορεία του «μαύρου» χρήματος, προϊδέαζε για την στάση της.

Στο ερώτημα πως είναι δυνατό να συγκεραστούν «αρχές και πολιτική» ειδικά σε ένα εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό, όσοι τη γνωρίζουν απαντούν με σαφήνεια «ο νέος πολιτικός δεν μπορεί να αντιγράφει παλιές συνταγές, η πολιτική οφείλει να συναντήσει την ηθική».

Ίσως γι αυτό το «παρών» να είναι η απόλυτη ισορροπία μεταξύ του καθήκοντος και της άποψης.

Και φυσικά για όσους δεν γνωρίζουν τις διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην αριστερά τέτοιες λογικές είναι «ασύμβατες» με τη λογική της κομματικής πειθαρχίας που όλοι στηλιτεύουν αλλά όταν λειτουργεί ελεύθερα η συνείδηση του βουλευτή ανακαλύπτουν εσωτερικούς εχθρούς και κρίσεις.

Μήπως ήρθε η ώρα οι βουλευτές να ψηφίζουν όπως προβλέπει το Σύνταγμα και συμβαίνει στις ανεπτυγμένες δημοκρατίες;