Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ συγκαλεί σήμερα έπειτα από αρκετούς μήνες ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην σκιά των πιέσεων για λήψη νέων μέτρων και με αρκετούς βουλευτές να εξακολουθούν να αισθάνονται άβολα από την συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί να παρουσιάσει σήμερα στους βουλευτές του το νέο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση με τους δανειστές της χώρας, όπως συζητήθηκε και χθες το απόγευμα στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Επίσης, θα τούς επαναλάβει το γνώριμο πλέον μότο «όχι άλλα μέτρα γιατί δεν τα αντέχει η κοινωνία και η εθνική οικονομία» προσπαθώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες τους καθώς οι περισσότεροι είτε δημοσίως είτε σε κατ' ιδίαν συζητήσεις έχουν διαμηνύσει ότι δεν προτίθενται να στηρίξουν με την ψήφο τους κανένα νέο πακέτο. 

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει και τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε σχέση με το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς και την πρωτοβουλία των «58», θέμα που ωστόσο δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαιτέρως την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Κι αυτό διότι κάποιοι βουλευτές πιστεύουν ότι έχουν τεθεί εκτός των διεργασιών και ζυμώσεων και ότι πρόκειται για μία υπόθεση που δεν τούς αφορά, ενώ άλλοι εκδηλώνουν μία φοβικότητα απέναντι στην κίνηση καθώς ανησυχούν πως πρόκειται για την αρχή της σταδιακής διάλυσης του ΠΑΣΟΚ ή απορρόφησής του από ένα νέο σχήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι βουλευτές επιθυμούν- εάν και εφόσον ανοίξει η συζήτηση- να ζητήσουν από τον πρόεδρο του κόμματος να διασαφηνίσει τα όρια, ακόμη και τα χρονικά, της συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία.

Χθες για παράδειγμα ο Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε ανοιχτά πως ο ιστορικός συμβιβασμός με τη ΝΔ τελειώνει με τις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Και μάλιστα οριστικά. Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προτείνει μετά τις εκλογές μια προοδευτική κυβέρνηση με τις δικές του απόψεις και προτάσεις.

Την ίδια άποψη συμμερίζονται και άλλοι πράσινοι βουλευτές, όπως για παράδειγμα ο Θάνος Μωραϊτης ο οποίος προκάλεσε αμηχανία στην Χαριλάου Τρικούπη πηγαίνοντας στην πολιτική εκδήλωση της παλιάς Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ που δεν ήταν τίποτε άλλο από το ξεκίνημα μίας νέας πολιτικής κίνησης.