Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Η Ισπανία βγήκε από τη διετή ύφεση στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, όπως επιβεβαίωσε χτες η κεντρική τράπεζα της χώρας, ενισχύοντας τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να ανορθώσει τα δημοσιονομικά της χώρας και να πείσει τους ισπανούς ότι τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που έχει λάβει καρποφορούν.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε οριακά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το τρίτο τρίμηνο του 2013, που σημαίνει ότι η Ισπανία βγαίνει από την ύφεση,  όχι όμως και από την κρίση.

Σε κάθε περίπτωση, το +0,1% δε θα σηματοδοτήσει μεγάλη διαφορά για τους ισπανούς πολίτες σε σχέση με το -0,1% του προηγούμενου τριμήνου, όμως, η  διαφορά θα αποτυπωθεί κυρίως στις αγορές, καθώς και μόνο το θετικό πρόσημο είναι αρκετό για να βελτιώσει την εικόνα της χώρας στις παγκόσμιες αγορές.

Τον περασμένο μήνα, ο ισπανός πρωθυπουργός προέβλεψε πως η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,7% τον επόμενο χρόνο δηλώνοντας ότι  «Οι ανεπτυγμένες χώρες είδαν σημαντική μείωση της οικονομικής τους δραστηριότητας το 2009. Ωστόσο το 2010 και 2011 ανέκτησαν τις δυνάμεις τους. Η Ισπανία όμως δεν επανήλθε ποτέ και μάλιστα το 2012, η κατάσταση επιδεινώθηκε. Όμως το 2014 θα είναι η πρώτη καλή χρόνια για την Ισπανική οικονομία, αφού θα επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Η πορεία όμως της… προόδου της ισπανικής οικονομίας δεν είναι εύκολη. Η Ισπανική κυβέρνηση εφαρμόζει τα δύο τελευταία χρόνια σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και πρέπει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όταν οι πολίτες δηλώνουν απογοητευμένοι και διαδηλώνουν στους δρόμους ζητώντας αλλαγή πολιτικής και κατηγορώντας την κυβέρνηση Ραχόι για διαφθορά και ανικανότητα.

Παρόλα αυτά ο Μαριάνο Ραχόι υπεραμύνεται των επιλογών του και υποστηρίζει ότι τα μέτρα αποτελούν μονόδρομο. Η χθεσινή ευχάριστη εξέλιξη μάλιστα πιθανό να αποτελέσει ισχυρό «όπλο» στα χέρια του Ραχόι για να επιβεβαιώσει το βέλτιστο της πολιτικής του και να στηρίξει πιθανόν σε αυτό το επιχείρημα και νέες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την έξοδο από την κρίση.

Συγκρατημένος ο Τύπος, αμφιβάλλουν οι πολίτες

Ο ισπανικός και διεθνής Τύπος πάντως υποδέχτηκε πολύ συγκρατημένα την έξοδο της χώρας από την ύφεση αποδίδοντας μεν την ευχάριστη είδηση παραθέτοντας ωστόσο μέρος της πραγματικότητας που βιώνουν οι πολίτες, οι οποίοι συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από τη φτώχεια, τους εξευτελιστικά χαμηλούς μισθούς και την ανεργία. Η είδηση δεν έλαβε τους πανηγυρικούς τίτλους στην El Pais, στην El Mundo, στο ABC Espana και στους Financial Times, όπως θα περίμεναν πολλοί.

Μάλιστα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ισπανίας για τα ποσοστά ανεργίας του τελευταίου τριμήνου και αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα Πέμπτη. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα παρουσιαστεί μείωση της ανεργίας η οποία ωστόσο θα είναι πλασματική καθώς θα οφείλεται στις εποχικές προσλήψεις του καλοκαιριού στον τουρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές χαιρέτισαν σε γενικές γραμμές την είδηση, αλλά προειδοποίησαν ότι η Ισπανία εξακολουθεί να απέχει πολύ από την ανάπτυξη που θα μπορούσε να μετριάσει το βαθύ πρόβλημα της ανεργίας. «Μπορεί να βγήκαμε από την ύφεση, αλλά είμαστε ακόμα σε πολύ κακή κατάσταση.

Δεν μοιάζει να έχουμε το είδος της ανάπτυξης που χρειάζεται για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σύντομα» σχολίασε χαρακτηριστικά στους FT ο Antonio Cabrales, καθηγητής οικονομικών στο University College London.

Η ανεργία και η φτώχεια παραμένουν

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης από το 2008 άρχισε να βυθίζεται σε μία μακρά ύφεση.

Η Ισπανία μαζί με την Ελλάδα εξακολουθούν να είναι πρωταθλήτριες χώρες της Ευρωζώνης στα ποσοστά ανεργίας και ειδικά στους νέους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Ισπανία «σκαρφάλωσε» στο 26,2%, ενώ στους νέους άγγιξε το 56%. Η μάστιγα της ανεργίας κατά κύριο λόγο πλήττει ομάδες που μέχρι σήμερα ήταν «ασφαλείς», όπως τους άνδρες ηλικίας 30-49 ετών με ανώτατες σπουδές.

Η ανεργία έχει δημιουργήσει στα μεσαία και κατώτερα στρώματα συνθήκες ακραίας φτώχειας με το 6% των Ισπανών να ζει με 307 ευρώ, δηλαδή κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας, μία κατάσταση που μπορεί να κρατήσει ακόμη και χρόνια.

Σύμφωνα, δε, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (INE), σχεδόν το 13% των νοικοκυριών στη χώρα δήλωσε το 2012 ότι δεν του αρκεί το εισόδημά του για να καλύψει τις ανάγκες του μέχρι το τέλος του μήνα.

Παράλληλα, η ανεργία μεγαλώνει και το χάσμα μεταξύ των κοινωνικών τάξεων, καθώς το πλουσιότερο 20% κατέχει 7,5 φορές περισσότερο πλούτο από το φτωχότερο 20%, ενώ η οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην καθημερινότητα των πολιτών με πολλούς ισπανούς να μένουν από τη μία μέρα στην άλλη χωρίς στέγη εξαιτίας των εξώσεων, φαινόμενο που έγινε ευρέως γνωστό στη διεθνή κοινή γνώμη τον τελευταίο χρόνο.