Το προσχέδιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες εξασφάλισαν και δημοσίευσαν οι Financial Times σε μια Σύνοδο που όπως αναφέρουν είναι η πιο χαλαρή από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. 

«Είναι ενδεικτικό για το πόσο ήρεμες είναι οι αγορές, ότι καμία «σπουδαία» απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί κατά την διήμερη συνάντηση, που τυπικά θα επικεντρωθεί σε ζητήματα τηλεπικοινωνιών και ψηφιακής οικονομίας. «Δεν είναι μια σύνοδος για αποφάσεις,» δήλωσε κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Ο στόχος είναι οι αποφάσεις στην σύνοδο του Δεκεμβρίου», γράφει η εφημερίδα. 

Όπως αναφέρουν «προχθές το απόγευμα, στο γραφείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, ο οποίος προΐσταται σε όλες τις συνόδους, κυκλοφόρησε το τελικό προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της συνόδου, που οι Financial Times εξασφάλισαν». 

Το προσχέδιο αναφέρεται στις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις γαι τις οποίες έχει ξεσπάσει γερμανο-βρετανική διαμάχη ενώ «μια τρισέλιδη γαλλική «αναφορά» που κυκλοφόρησε μια νύχτα πριν, είναι πολύ πιο λεπτομερής, καθώς προσφέρει μια σειρά προτάσεις που θα κάνουν λιγότερο οδυνηρές τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις. Όμως το άρθρο ξεκινά προειδοποιώντας ότι δεν είναι λύση απλώς να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των «διοικητικών βαρών» και προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα υπονομεύσει την κοινωνική και περιβαλλοντική προστασία της ΕΕ:

«Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε πέρα από την ποσοτική προσέγγιση της μείωσης των διοικητικών βαρών, που υπήρξε μακράν η πιο μεγάλη προτεραιότητα των πρωτοβουλιών που έχουν στόχο την «έξυπνη ρύθμιση», το τελευταίο διάστημα. Η απλούστευση θα πρέπει να γίνει με την εγγύηση ότι τα επίπεδα των απαιτήσεων σε κρίσιμα ζητήματα όπως η προστασία του καταναλωτή και του εργαζόμενου και η προστασία του περιβάλλοντος δεν θα εξαλειφθούν.», γράφουν.

Όπως γράφουν οι Financial Times «την Τρίτη το βράδυ, μια ομάδα από νότιες κυρίως ευρωπαϊκές χώρες –μεταξύ των οποίων Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρος- κοινοποίησαν νέο παράρτημα σχετικά με τις «μεταναστευτικές κινήσεις», που περιλαμβάνουν και σκληρή φρασεολογία, ζητώντας «ενίσχυση... της βοήθειας και της αλληλεγγύης προς τα Κράτη Μέλη της πρώτης γραμμής.»

«Αν και η πρόταση των Νότιων περιλαμβάνει κάπως πιο αυστηρή γλώσσα από το προσχέδιο του κ. Van Rompuy, το χρονοδιάγραμμα παραμένει το ίδιο: Μια ομάδα κρούσης θα κάνει αναφορά στους Ευρωπαίους ηγέτες τον Δεκέμβριο, χωρίς να υπάρχει τελική δράση μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους –δηλαδή με απόσταση ασφαλείας από τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο. Όπως τονίζουν αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες, μια προσπάθεια αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ζητημάτων σε περίοδο που τα αντι-ευρωπαϊκά λαϊκιστικά κόμματα τα χρησιμοποιούν ως μείζον εκλογικό ζήτημα, θα έριχνε μεγάλο πολιτικό βάρος σε οποιαδήποτε συζήτηση», καταλήγει.