Η μόνη πρόταση εξόδου της χώρας από το μνημόνιο είναι το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, το πλαίσιο του οποίου αποτελεί η προγραμματική συμφωνία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος, προσθέτοντας ότι «η Προγραμματική Συμφωνία αποτελεί και το πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές».

Όπως υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος η «χώρα διέρχεται περίοδο κρίσης και χρειάζεται εθνική ενότητα». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «η χώρα χρειάζεται ειλικρίνεια και σταθερότητα αλλά και χρόνο για να ολοκληρωθεί ένα πολύ επώδυνο σχέδιο» για την έξοδο από την κρίση.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι η συμφωνία δεν καταργεί διαφορές, μνήμες και αρχές, αλλά σε περιόδους όπως η σημερινή, κανένας δεν μπορεί να μένει απαθής, δεν δικαιολογούνται ταλαντεύσεις και αμφιθυμίες.

Πρόκειται, πρόσθεσε, για μια πρόταση η οποία είναι «επίμονα ανοιχτή» προς όλες τις δυνάμεις οι οποίες δεν έχουν συγκροτημένες εναλλακτικές προτάσεις. Και κατηγόρησε όσους επενδύουν «συστηματικά και απροκάλυπτα μόνο στα σενάρια εθνικής καταστροφής».

Τόνισε επίσης ότι το βάρος της εφαρμογής της συμφωνίας θα σηκώσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, η ευθύνη βαρύνει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αίρει όλα τα βάρη».

Όπως επεσήμανε «η προγραμματική συμφωνία είναι η βάση διαπραγμάτευσης με την τρόικα» ενώ τόνισε πως απαιτεί την εξάντληση της τετραετίας.

Παρουσιάζοντας την προγραμματική συμφωνία τόνισε πως «η θεμελιώδης θέση είναι πως δεν αντέχει άλλο ο ελληνικός λαός» ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα.

«Υπάρχει όμως σημαντικό πεδίο κινήσεων στις διαρθρωτικές αλλαγές για να γίνει η Ελλάδα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και εξυπηρετεί τον πολίτη», πρόσθεσε.