«Πυρά» κατά των Μέσων Ενημέρωσης εξαπέλυσε ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς, με αφορμή τις περιπτώσεις παιδιών που βρέθηκαν σε οικογένειες Ρομά σε Ελλάδα και Ιρλανδία.

Σε δήλωσή του, ο λετονός επίτροπος κάνει λόγο για «ανεύθυνη κάλυψη» από τα μίντια, που ουσιαστικά ενισχύουν τις προκαταλήψεις εις βάρος εκατομμυρίων Ρομά σε όλη την Ευρώπη.

«Το μακροχρόνιο πρόβλημα αρνητικών αναφορών των ΜΜΕ για τις μειονότητες επανεμφανίστηκε με τις περιπτώσεις παιδιών που βρέθηκαν σε οικογένειες Ρομά σε Ελλάδα και Ιρλανδία. Οι περισσότερες αναφορές, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο υπογράμμισαν την εθνικότητα των οικογενειών από τις οποίες χάθηκαν τα παιδιά, ενώ τόνωσαν τους διαχρονικούς μύθους που απεικονίζουν τους Ρομά ως αρπαγείς παιδιών» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μούιζνιεκς επισημαίνει ότι «τέτοιες ανεύθυνες αναφορές μπορεί να έχουν τεράστιες επιπτώσεις στις ζωές εκατομμυρίων Ρομά και να προκαλέσουν βίαιες αντιδράσεις εις βάρος τους. Παρά το γεγονός ότι δεν εμφανίζουν μεγαλύτερη εγκληματική δραστηριότητα από οποιονδήποτε άλλο, τα μίντια επιμένουν να παραπέμπουν στην εθνικότητά τους, δίνοντας πίστη στο μύθο ότι είναι εκ φύσεως εγκληματίες. Αυτό δεν είναι μόνο λάθος, αλλά και επικίνδυνο, αφού αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης των ήδη υφιστάμενων εντάσεων ανάμεσα στους Ρομά και τους πληθυσμούς της Ευρώπης».

Ο Επίτροπος προσθέτει ότι μία τέτοια αρνητική εικόνα πλήττει τις προσπάθειες ενσωμάτωσής τους. «Πώς μπορούμε να αναμένουμε την ενσωμάτωση των Ρομά στις κοινωνίες μας εάν τα ΜΜΕ δε χάνουν ευκαιρία από το να τους υπενθυμίζουν ότι είναι ανεπιθύμητοι;» αναρωτιέται.

Ο ίδιος έκανε έκκληση σε όλους τους δημοσιογράφους που καλύπτουν συγκεκριμένες περιπτώσεις να είναι πιο προσεκτικοί τονίζοντας ότι παραδείγματα του παρελθόντος δείχνουν ότι η δαιμονοποίηση μιας ομάδας ανθρώπων μπορεί να οδηγήσει σε «φαύλες πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες». «Είναι απαραίτητο, τα ΜΜΕ να χρησιμοποιούν τη δύναμή τους ώστε να σφυρηλατούν υπεύθυνα την κοινή γνώμη όταν αναφέρονται σε μειονότητες γενικότερα και στους Ρομά ειδικότερα» καταλήγει.

Β.Β.