Προκειμένου να «αναχαιτίσει» η Άγκυρα τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον, επειδή προέβη στην αγορά των κινέζικων πυραύλων, η Τουρκία τώρα αγοράζει 109 ελικόπτερα Sikorsky αμερικανικής κατασκευής και θα δώσει 3,5 δισ. δολάρια. 

Η υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης αναμένεται να γίνει τις επόμενες 30 ημέρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χουριέτ». Να σημειωθεί ότι και εδώ η Άγκυρα θα έχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμπαραγωγή κατακτώντας έτσι σημαντικά αντισταθμιστικά ωφελήματα.

Οι παραδόσεις των στρατιωτικών ελικοπτέρων γενικών καθηκόντων αναμένεται να γίνουν το 2018. Αντισυμβαλλόμενος της αμερικανικής εταιρίας θα είναι το υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM), ο υπεύθυνος και για τις εξοπλιστικές προμήθειες τουρκικός οργανισμός. 

Από τουρκικής πλευράς στο πρόγραμμα συμπαραγωγής θα εμπλακεί η Turkish Aerospace Industries (TAI).

Τα ελικόπτερα θα παραλάβουν το τουρκικό Ναυτικό και οι χερσαίες δυνάμεις της χώρας, καθώς επίσης και η διοίκηση ειδικών δυνάμεων. Η απόκτηση αυτών των ελικοπτέρων εξυπηρετεί τους επιθετικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας για γρήγορη και μαζική μετακίνηση στρατευμάτων.

Δεν αποκλείεται η επέκταση του συμβολαίου για την κατασκευή ελικοπτέρων για φορείς του τουρκικού κράτους επιφορτισμένους με την πολιτική προστασία και όχι μόνο.

Γ.Κοκ.