Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Οι περισσότεροι βουλευτές δεν είδαν με καλό μάτι τη συμφωνία ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι βλέπουν ότι μπορεί να κινδυνεύσει το κόμμα να απορροφηθεί από τη ΝΔ. Τι και αν στην πρώτη θέση της προγραμματικής συμφωνίας αναφέρεται ότι «Η ΝΔ  και  το  ΠΑΣΟΚ  παρά  τις  ιδεολογικές  και  πολιτικές  τους  διαφορές  και τις  διαφορετικές  εκτιμήσεις  τους  για  κρίσιμες περιόδους  του  παρελθόντος, συνεργάζονται  στην  παρούσα  κυβέρνηση  εθνικής  ευθύνης  έχοντας  πλήρη  αίσθηση της  ιστορικής  υποχρέωσης τους να διασφαλίσουν την σταθερή πορεία της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ και την οριστική έξοδό της από την κρίση». 

Τι και αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ είπε για τη συνεργασία με τη ΝΔ. «Φυσικά, πρόκειται για ένα κείμενο συμφωνίας, για ένα προϊόν διαπραγμάτευσης. Δεν ασκούμε μόνοι μας την διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και η Ν.Δ. έχει αντιληφθεί πάρα πολύ καλά ότι δεν ασκεί μόνη της τη διακυβέρνηση της χώρας. Το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας δεν καταργεί τις διαφορές. Ιδεολογικές, αξιακές, πολιτικές, ιστορικές. Δεν καταργεί τη μνήμη ή τα αισθήματα, αλλά αναγνωρίζει μια πραγματικότητα η οποία μας υπερβαίνει όλους καθώς η χώρα διέρχεται μια κατάσταση κρίσης, εθνικής κρίσης. Συνεπώς η συνεργασία επιβάλλεται για λόγους εθνικής ανάγκης και όταν έχει να αντιμετωπίσει κανείς τέτοιου είδους προβλήματα και τόσο μεγάλους στόχους, δεν συγχωρείται καμία αμφιταλάντευση, καμία ασάφεια, καμία παλινδρόμηση, καμία αμφιθυμία.»

Κάποιοι από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν πείθονται.

Ο Γιώργος Ντόλιος στην τοποθέτηση του στην Κ.Ο είπε « Ενώ προσπαθούμε να ανασυντάξουμε την κεντροαριστερά συμπράττουμε με τη ΝΔ και ενσωματωνόμαστε σε αυτήν. Το μνημόνιο έχει πολλές σκοτεινές περιοχές και άλυτες εξισώσεις αλλά δεν μπορούμε να βγούμε θα ήταν αυτοκτονία.» 

Η Θεοδώρα Τζάκρη που συχνά-πυκνά επιτίθεται και εναντίον του Αντώνη Σαμαρά αλλά ασκεί κριτική και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε  «Δεν έχει νόημα να είμαστε σε μια κυβερνητική συνεργασία όταν δεν μπορούμε να επιβάλουμε την πολιτική ατζέντα και να δώσουμε τον τόνο της διαπραγμάτευσης. Ο Σαμαράς ούτε με την πολιτική του καλού παιδιού ούτε με την τωρινή της ψευτοσύγκρουσης μπορεί να έχει αποτέλεσμα.» 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κώστας Σκανδαλίδης που έφυγε φουριόζος από τη συνεδρίαση ζήτησε να υπάρξει ξεκάθαρη καταγραφή πια μέτρα δεν πρόκειται να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ

Αιχμηρός ήταν και ο Θάνος Μωραΐτης ο οποίος ζήτησε από τον Ευάγγελο Βενιζέλος να ξεκαθαρίσει τη στόχευση του κόμματος «Η προγραμματική συμφωνία δεν  απαντά σε μια σειρά από προβλήματα ώστε να βοηθήσει το θολό μας στίγμα και να απαντήσουμε ως παράταξη αν τους επόμενους μήνες η συνεργασία με ΝΔ θα προχωρήσει ή θα ηγηθούμε ενός προοδευτικού μετώπου. Ζούμε το έργο «Σαμαράς αντιμνημονιακός νο 2».