current views are: 1

24 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση14:20

Συνάντηση Δένδια με τον αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης της Βουλγαρίας Τsvetlin Yοvchev. 

Δημοσίευση 14:20’
αρθρο-newpost

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης της Βουλγαρίας Τsvetlin Yοvchev. 

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης της Βουλγαρίας Τsvetlin Yοvchev

Στη συνάντηση συμμετείχαν αξιωματούχοι των δύο πλευρών.
 
Kατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και στην ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας αστυνομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.
 
Ειδικότερα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. υπουργός ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις θέσεις και τους στόχους της χώρας μας ενόψει και της επερχόμενης Ελληνικής Προεδρίας. Παράλληλα, ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους ομόλογούς του σε Μάλτα και Ιταλία επί του θέματος. Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη, αλλά και τη σημασία συντονισμού των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την διαμόρφωση κοινών θέσεων και δράσεων έναντι του συνεχώς διογκούμενου προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης, δεδομένης και της ρευστής πολιτικής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Περαιτέρω, ο υπουργός επιβεβαίωσε τη σταθερή θέση της Ελλάδος υπέρ προσχώρησης της Βουλγαρίας στο χώρο του Schengen.
 
Η Βουλγαρία, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Yοvchev συμμερίζεται τις ανησυχίες, αλλά και τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και υπογράμμισε την ετοιμότητά της να συνδράμει σε αυτήν την προσπάθεια. Παράλληλα ευχαρίστησε για την υποστήριξη της Ελλάδας στο θέμα της προσχώρησής της στο χώρο Schengen.
 
Όσον αφορά στη διμερή αστυνομική συνεργασία, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν για την ανάγκη εντατικοποίησης της συνεργασίας μεταξύ των διωκτικών αρχών Ελλάδος και Βουλγαρίας με στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας βρεφών και της διακίνησης ανθρώπων, όπως και για τη βοήθεια των διωκτικών αρχών της γειτονικής χώρας στη διερεύνηση της υπόθεσης της ανήλικης που βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά στη Θεσσαλία.
 
Επίσης, κατόπιν αιτήματος της βουλγαρικής πλευράς, ο υπουργός συμφώνησε για την παροχή εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας προς τις βουλγαρικές αστυνομικές αρχές για την πάταξη της εγκληματικότητας. Τέλος, οι δύο υπουργοί αποφάσισαν την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.
 
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Βούλγαρος Υπουργός προσκάλεσε τον κ. Δένδια να επισκεφθεί επίσημα τη Σόφια, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή από τον Έλληνα Υπουργό και συμφωνήθηκε όπως η επίσκεψη πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
 
Στη συνάντηση συμμετείχε η Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Αθήνα κα Εmilia Kraleva και ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Βουλγαρικής Συνοριακής Αστυνομίας, Γενικός Επίτροπος κ. Zahrin Penov. Επίσης, η κα Μilena Dzhumayska, της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας της Βουλγαρίας και ο κ. Darin Dimitrov, Αξιωματικός Σύνδεσμος της Βουλγαρίας στην Αθήνα.
 
Από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στη συνάντηση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, o Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί.
 
Μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας παρέθεσε γεύμα προς τιμή του κ. Yοvchev στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
 
Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, θα επισκεφθεί σήμερα το απόγευμα τις εγκαταστάσεις της νέας Υπηρεσίας Ασύλου.


σχετικα αρθρα