Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Η μιζέρια που κυριαρχεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους μήνες και μία διάχυτη αίσθηση απαισιοδοξίας για την πορεία του κόμματος φάνηκαν στην χθεσινή τετράωρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κινήματος.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αιφνιδιάστηκε διαπιστώνοντας ότι οι βουλευτές του κόμματός του δεν έδειξαν κανέναν ενθουσιασμό για την επικύρωση της προγραμματικής συμφωνίας με την Νέα Δημοκρατία, αντιθέτως την χρησιμοποίησαν ως πάτημα για να ασκήσουν έντονη κριτική για την συμπόρευση με την δεξιά.

Και όχι μόνο αυτό. Ελάχιστοι βρήκαν να πουν έναν καλό λόγο για το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς, μάλιστα η Θεοδώρα Τζάγκρη αναφέρθηκε στην παρέμβαση του Κώστα Σημίτη και στις φήμες περί επιθυμίας του να αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης σχολίασε άρθρο της Σώτης Τριανταφύλλου (υπογράφει με τους 58) για το Πολυτεχνείο αφήνοντας να εννοηθεί ότι αξιοποιεί την συγκυρία.

Η κριτική των βουλευτών εστιάστηκε στην διαπίστωση πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συμπορεύεται επ' αόριστον με την δεξιά του Αντώνη Σαμαρά και θα πρέπει «κάποια στιγμή να συγκροτήσει ένα προοδευτικό μέτωπο», όπως είπε ο Θάνος ΜωραΪτης.

Το νόημα των παρεμβάσεων των βουλευτών ήταν πως η συμπόρευση με την ΝΔ δεν οδηγεί πουθενά και καλό θα ήταν το ΠΑΣΟΚ να κοιτάξει και προς τα αριστερά, άλλωστε «δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχει μονίμως στην εξουσία», σύμφωνα με τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πάντως στην δευτερολογία του δεν άφησε αναπάντητες τις ...επιθέσεις που δέχτηκε η γραμμή του. Εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε κάποιους βουλευτές ότι δεν στηρίζουν ούτε την προγραμματική συμφωνία ούτε την Κεντροαριστερά.

Επίσης ανέφερε ότι την ώρα που ο ίδιος στοχοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ ελάχιστοι βουλευτές τον υπερασπίζονται, μάλιστα θα συζητούσαν ακόμη και το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Κουμουνδούρου.

Γενικώς το κλίμα δεν ήταν καθόλου ευχάριστο. Και σύμφωνα με παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη το ίδιο σκηνικό της γκρίνιας δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο όταν θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ.