«Εμείς δεχόμαστε ότι χρειάζονται μέτρα 500 εκατ ευρώ έναντι 2,5 δισ. της τρόικας» τονίζει με δήλωσή του σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας και σημειώνει «αυτά τα 500 εκατ. ευρώ όμως από κάπου θα πρέπει να προέλθουν. Και αφού το πρόβλημα του κενού οφείλεται στα ασφαλιστικά ταμεία, εκεί θα πρέπει να αναζητηθούν».

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στα «Νέα», σημειώνει «δεν μπορούμε να λέμε κανένα μέτρο. Από το όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα το οποίο και εγώ υποστηρίζω, έως το όχι κανένα μέτρο, υπάρχει τεράστια απόσταση» και προσθέτει ότι αν πάμε στο κανένα μέτρο θα κινδυνεύσει να γκρεμιστεί ό,τι χτίστηκε, σταματώντας πρώτα κάθε συζήτηση για ρύθμιση του χρέους.

Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διαμηνύει ότι δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων και ότι αυτά που προωθούνται από το υπουργείο Εργασίας είναι ήδη ψηφισμένα. 

Συγκεκριμένα στο υπουργείο Εργασίας, μιλούν για τα παλιά μέτρα, δηλαδή μείωση επικουρικών και εφάπαξ, που είναι ήδη διακηρυγμένα από την κυβέρνηση και τα στοχευμένα, δηλαδή μείωση των κυρίων συντάξεων ευγενών ταμείων λόγω μείωσης εισφορών, κάτι που σημαίνει μειώσεις 2% στη ΔΕΗ και 1,5 στον ΟΤΕ και 1% στις τράπεζες, αλλά αυτό δεν είναι οριζόντιο μέτρο. 

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών βάζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα δύσκολα όπως η αύξηση της 35ετιας στα 40 χρόνια. Ωστόσο αν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο υπάρχει κίνδυνος να τινάξει τον αέρα το στόχο μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015, αφού πολλοί πια δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, άρα θα απαιτηθούν περισσότερες απολύσεις.